ümit özdağ

Temel gıda maddeleri arasında yer alan yumurta, Eylül ayında zam şampiyonu oldu. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurta fiyatlarındaki bu artışın, ağustos ve eylül ayı arasındaki farktankaynaklandığını belirtti. Afyon, üretim maliyetlerinin ancak karşılandığını ve üreticilerin daha önce ciddi zarar ettiğini ifade etti.

Eylül Ayında Yüzde 34.25 Zam Geldi

Eylül ayında en fazla fiyat artışı gösteren gıda ürünü, yüzde 34.25 ile yumurta oldu. YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, ağustos ayında yüzde 50 zarar ettiklerini, eylül ayında ise yüzde 33 oranında zam geldiğini açıkladı. Afyon, bu zamla birlikte üreticinin maliyetini ancak karşılayabildiğini belirterek, “Maliyetine çıkmış durumda” dedi.

Afyon ayrıca, ocak ayı fiyatlarının şu anda yüzde 3 gerisinde olduklarını hatırlatarak, marketlerde yumurta fiyatının ocak ayına kıyasla yüzde 15 artış gösterdiğini ifade etti. Ancak üretici fiyatlarının ocak-ekim döneminde yüzde 3 gerilediğini ve zam yapılmadığını vurguladı.

“Mayıs Ayında Fiyat 2.60 TL’ye Kadar Gerilemişti”

YUM-BİR Başkanı Afyon, marketlerde yumurta fiyatlarının ocak ayında 4 TL olduğunu, ancak mayıs ayında 2.60 TL’ye kadar gerilediğini söyledi. Eylül ayında ise fiyatların 4.83 TL’ye yükseldiğini açıkladı. Afyon, mayıs ayında zarar eden sektörün üretimini azalttığını ve bunun da fiyat artışına neden olduğunu belirtti.

Afyon, üretici tarafında fiyatların ocak ayında 2.70 TL iken, mayıs ayında 1.75 TL’ye düştüğünü, ancak eylül ayında yeniden 2.70 TL’ye yükseldiğini ifade etti. Bugün itibarıyla üretici satış fiyatlarının 2.65 TL‘ye gerilediğini, ancak marketlerde fiyatların 4.65 TL olduğunu belirtti.

Maliyetler Artış Trendinde

İbrahim Afyonmaliyetlerin ocaktan bugüne kadar yüzde 25 arttığını belirtti. Geçen ay 2.60 TL‘ye mal ettikleri yumurtanın maliyetinin şu anda 2.46 TL olduğunu, ancak maliyetlerin tekrar artış trendine girdiğini ve yeniden 2.60 TL’ye çıkabileceğini ifade etti.

Yumurta Üretimi Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 Temmuz ayında 1 milyar 683 milyon 177 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi2024 Temmuz ayında artarak 1 milyar 706 milyon 925 bin adet oldu. Ocak-Temmuz döneminde yumurta üretimi yüzde 5,2 oranında artış gösterdi.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

SGK’dan 1 Kuruş Borç İçin 175 TL Masrafla Haciz Şoku

SGK’nın 1 kuruş borcu olan bir vatandaşa haciz işlemi başlattığını ortaya koyan Mehmet Akif Cenkci, X hesabında paylaştığı belgelerle sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Kredi Kartı Bilgilerinizi Koruyun: Infostealer Zararlı Yazılımı Chrome’un Güvenliğini Aştı

Infostealer adlı zararlı yazılım, Google Chrome’un güvenlik önlemlerini aşarak kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerine erişim sağlıyor. İşte Infostealer’a karşı alınabilecek önlemler.

Son 7 Yılın En Çok Kazandıran Yatırımı: Altın mı, Konut mu?

BETAM’ın araştırmasına göre, son 7 yılda altın en yüksek getiriyi sağladı, konut ise kira getirisiyle birlikte en kazançlı ikinci yatırım aracı oldu.

BİM, Dijital Katılım Bankası Kurmak İçin İlk Adımı Attı

BİM, dijital katılım bankasına iştirak etmeyi planladığını duyurdu. SPK’dan alınan görüşle araştırma çalışmaları sürdürülüyor.