yahya sinvar

İsrail, 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırısının ardından bir yıldır Yahya Sinvar‘ı bulmaya çalışıyordu. Sinvar, uzun bir süre bir hayalet gibi yaşayarak kaçmayı başardı. New York Times, geçen hafta öldürülen Hamas liderinin kaçmakla geçen bir yılını ve nasıl yakalandığını kaleme aldı.

Sinvar’ın Son Görünümü

Sonunda, acımasız bir savaşın başlamasına yardımcı olan korkutucu lider, ciddi bir tehdit olarak görünüyordu. Bir İsrail insansız hava aracı tarafından çekilen videoda, Gazze Şeridi’ndeki bir binanın yıkıntıları arasında tek başına oturan, ağır yaralı ve üstü başı toz içinde olan bir adam, bir kefiyeye sarılmış halde kameraya bakıyordu. İsrailli yetkililere göre bu adam Hamas’ın lideri Yahya Sinvar’dı. Bakışmalar 20 saniye kadar sürdü; ardından adam meydan okurcasına kırık bir tahta parçasını insansız hava aracına doğru fırlattı. Yetkililer çok geçmeden bir İsrail askerinin adamı başından vurduğunu ve bir tank mermisinin binanın bir kısmını dümdüz ettiğini açıkladı.

Uzun Süreli Arama

Dünyanın en çok aranan adamlarından biri için uzun süredir devam eden av sona erdi. Sinvar’ın aranması, 7 Ekim 2023’teki acımasız İsrail saldırısından saatler sonra başladı ve o yıldan bu yana İsrail ordusu tarafından yerle bir edilen Gazze’nin pek çok bölgesine benzeyen Refah mahallesinin yıkımının ortasında sona erdi. Arama çalışmalarında İsrailli komandolar, casuslar ve Shin Bet gibi istihbarat birimleri yer aldı. ABD tarafından sağlanan bir elektronik gözetleme ağı ve yere nüfuz eden radar kullanıldı.

Eylülde Refah’taydı

Sinvar’ın ölümünden bu yana geçen bir yıl içindeki hareketleriyle ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. İsrailli istihbarat görevlileri, ağustos ayından bu yana Sinvar’ın Refah’ın Tel al-Sultan mahallesinde olabileceğine dair artan kanıtlar elde etti. Orada yüzleri kapalı bir şekilde dolaşan, bazen etrafları korumalarla çevrili olan üst düzey Hamas yetkilileri gözlemlendi. Eylül ayında ise bir tünelden toplanan idrarda Sinvar’ın DNA’sı bulundu.

İstihbarat Operasyonları ve Sonuçları

Sonunda Sinvar, Tel el Sultan’da rutin devriye gezen bir grup asker tarafından tesadüfen bulundu ve öldürüldü. Ancak İsrail güçleri, üst düzey Hamas yetkililerinin muhtemelen İsrailli rehinelerle birlikte orada saklandığı istihbaratına dayanarak mahalleyi taramıştı. Sinvar, ağustos sonunda altı İsrailli rehinenin öldürüldüğü tünel kompleksinden sadece birkaç yüz metre uzakta yer üstünde öldürüldü.

Sinvar’ın aranması ve nihayetinde geçen hafta öldürülmesiyle ilgili ayrıntılar, gizli İsrail hükümet belgelerine ve yetkililerle yapılan görüşmelere dayanıyor. Sinvar, Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırılarından bu yana hayalet gibi bir yaşam sürmüştü. Geçen bir yıl boyunca çok az görüntülendi ve zamanının çoğunu yeraltında gizlenerek geçirdiğine inanılıyordu.

Savaşın Devamı

Yine de devam eden bir savaşta Hamas güçlerine komuta etmeyi başardı ve ateşkes ile İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için yapılan müzakerelerde aktif bir rol oynadı. Sinvar’ın öldürülmesi, belki de İsrail’in savaştaki en önemli askeri başarısıydı. Bu durum, Hamas liderinin ortadan kaldırılmasının ve grup liderliğinin çökertilmesinin çatışmayı sona erdireceği umutlarını artırdı.

Cuma Açıklaması

Cuma günü yayınlanan bir bildiride Hamas, Sinvar’ın ölümünün grubun savaşçılarının sadece güçlerini, kararlılıklarını ve azimlerini artıracağını belirtti. Sinvar, son anlarında güçten düşmüş olabilir ancak Hamas’ın açıklamasında onun “işgal ordusuyla en ön saflarda çarpışan ve onunla yüzleşen” meydan okuyan bir savaşçı olduğu imajı vurgulandı.

Sinvar’ın ölümünün ardından Ortadoğu’da barışın yakın görünmediği ifade ediliyor. İsrailli yetkililer, Sinvar’ın yeryüzüne çıkmasına neden olan koşulları anlamaya çalışırken, Hamas, liderlerinin kaybına rağmen savaşa devam edeceğini açıkladı. Gelecek günler, bu çatışmanın nasıl şekilleneceği konusunda kritik öneme sahip olabilir.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Hizbullah, Genel Sekreter Nasrallah’ın Ölümünü Doğruladı

Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in düzenlediği hava saldırısında öldüğünü doğruladı. Detaylar haberimizde.

İran, Nasrallah’ın Ölümü Nedeniyle 5 Gün Yas İlan Etti

İran, Hizbullah lideri Nasrallah’ın ölümünün ardından 5 günlük yas ilan etti. Ali Hamaney, Nasrallah’ın ölümünü “direniş cephesi için büyük kayıp” olarak nitelendirdi.

Ömer bin Ladin Fransa’dan Sınır Dışı Edildi: Ülkeye Girişi Yasaklandı

Fransa, Usame bin Ladin’in oğlu Ömer bin Ladin’i terörü övdüğü gerekçesiyle sınır dışı etti ve ülkeye girişini yasakladı.

ABD – Rusya Gerilimi Diddy Skandalıyla Büyüyor: FBI Her Şeyi Biliyordu

Sean ‘Diddy’ Combs’un seks ticareti skandalı ABD ile Rusya arasında gerilim yarattı. Rusya, FBI ve Beyaz Saray’ın bu skandalı sakladığını iddia etti.