ümit özdağ

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. CNBC-e’ye verdiği röportajda, Merkez Bankası‘nın yıl sonuna doğru, kasım veya aralık aylarında 250 baz puan faiz indirimi yapabileceğini dile getiren Turan, bu sürecin aceleci bir şekilde yürütülmemesi gerektiğini vurguladı.

“Dijital Dönüşüm Rekabetin Anahtarı”

TÜSİAD‘ın düzenlediği Dijital Türkiye Konferansı’nda, “Dönüşen Rekabette Yıkıcı Güç” temasıyla konuşma yapan Turan, teknoloji yatırımlarının şirketler için ne kadar kritik olduğunu belirtti. Turan, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm olarak bilinen “ikiz dönüşüme” dikkat çekerek, şirketlerin bu alanlara kaynak ayırması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin global arenadaki rekabet gücünü artırmak adına dijitalleşme yatırımlarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Turan, şunları ekledi:

“Rekabeti dünya genelinde yoğun hissediyoruz. Teknolojiyi iş süreçlerimize entegre etmezsek, küresel rekabette geride kalırız. Özellikle KOBİ’ler, gelecekte var olmak istiyorlarsa teknolojiye yatırım yapmalı.”

“Teşvikler Rekabet Gücünü Artıran Şirketlere Verilmeli”

Turan, devlet teşviklerinin de bu süreçte önemli bir yer tuttuğunu belirterek, teşviklerin artık herkese değil, sadece rekabet gücünü artıracak şirketlere verilmesi gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm için hazırlık yapan şirketlere daha fazla kaynak sağlanması gerektiğini vurguladı.

“Artık Türkiye’de teşvikleri, herkese değil rekabet gücünü artıracak şirketlere yönlendirmeliyiz. İkiz dönüşüme hazırlanan şirketlere daha fazla destek vermeliyiz.”

“Enflasyonla Mücadelede Taviz Vermemeliyiz”

Ekonomik değerlendirmelerde de bulunan Orhan Turanfaiz oranlarının düşmesi ve parasal genişleme gibi politikaların Türkiye ekonomisine olumlu etki yapabileceğini belirtti. Ancak enflasyonla mücadelenin öncelikli olduğunu vurgulayan Turan, bu konuda taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.

Turan, enflasyon oranlarının tek haneli rakamlara indirilmesi gerektiğini belirterek, Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını aceleci bir şekilde almaması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

“Faiz oranlarının düşmesi, ekonomimize olumlu katkı sağlar. Ancak enflasyonla mücadeleyi de kesinlikle bırakmamalıyız. Merkez Bankası, acele etmeden, kasım veya aralık aylarında 250 baz puan indirim yapabilir diye düşünüyorum.”

Türkiye’nin Start-up Ekosistemi İlgi Görüyor

Turan ayrıca, Türkiye’nin start-up ekosisteminin de dikkat çekici bir gelişme gösterdiğini belirtti. Girişimciler için gerekli iklimin oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Turan, yetenekli insanlara daha fazla destek sağlanması gerektiğini söyledi.

“Bu iklimi yaratmamız lazım. Türkiye’nin sahip olduğu yetenekli insanları desteklemek ve onların önünü açmak gerekiyor.”

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

SGK’dan 1 Kuruş Borç İçin 175 TL Masrafla Haciz Şoku

SGK’nın 1 kuruş borcu olan bir vatandaşa haciz işlemi başlattığını ortaya koyan Mehmet Akif Cenkci, X hesabında paylaştığı belgelerle sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Kredi Kartı Bilgilerinizi Koruyun: Infostealer Zararlı Yazılımı Chrome’un Güvenliğini Aştı

Infostealer adlı zararlı yazılım, Google Chrome’un güvenlik önlemlerini aşarak kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerine erişim sağlıyor. İşte Infostealer’a karşı alınabilecek önlemler.

Son 7 Yılın En Çok Kazandıran Yatırımı: Altın mı, Konut mu?

BETAM’ın araştırmasına göre, son 7 yılda altın en yüksek getiriyi sağladı, konut ise kira getirisiyle birlikte en kazançlı ikinci yatırım aracı oldu.

BİM, Dijital Katılım Bankası Kurmak İçin İlk Adımı Attı

BİM, dijital katılım bankasına iştirak etmeyi planladığını duyurdu. SPK’dan alınan görüşle araştırma çalışmaları sürdürülüyor.