Türkiye'nin Almanya'ya İhracatı Zirvede: Otomotiv Başı Çekiyor

Resesyon endişelerinin giderek arttığı Almanya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke olmaya devam ediyor. Avrupa’da ekonomik aktivitenin yavaşladığına dair sinyaller artmasına rağmen, Türkiye’nin bu bölge ile gerçekleştirdiği ticaret güçlü bir şekilde sürüyor. Almanya, bu dönemde de Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke konumunu korurken, bu başarının ekonomik durgunluğun yaşandığı bir süreçte de devam etmesi dikkat çekici.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin eylül ayında ihracatı 22 milyar 7 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde, en fazla ihracat yapılan bölge Avrupa olurken, toplam ihracatın yüzde 52’si Avrupa ülkelerine gerçekleştirildi.

Almanya, Zirveyi Bırakmıyor

Türkiye’nin Avrupa ülkelerine yaptığı ihracat, eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artarak 11 milyar 372 milyon dolar oldu. Avrupa ülkeleri arasında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu ülkeye toplam 1 milyar 522 milyon dolar değerinde dış satım gerçekleştirildi. Almanya’yı sırasıyla Birleşik KrallıkİtalyaFransa ve Rusya Federasyonu izledi.

ümit özdağ

Sektörel Veriler: Otomotiv Zirvede

Almanya’ya yapılan ihracat sektörel olarak incelendiğinde, en büyük payı otomotiv endüstrisi aldı. Eylül ayında bu ülkeye yapılan otomotiv ihracatı 426,4 milyon dolar olarak kaydedildi. Ayrıca, Almanya’ya 244,7 milyon dolardeğerinde hazır giyim ve konfeksiyon120,3 milyon dolar değerinde demir ve demir dışı metaller119,1 milyon dolar değerinde elektrik ve elektronik ve 98,3 milyon dolar değerinde kimyevi maddeler ve mamulleri ihraç edildi.

Türkiye’nin Avrupa’daki diğer büyük ticaret ortakları olan Birleşik Krallıkİtalya ve Fransa gibi ülkelere de en fazla ihracat otomotiv endüstrisinden gerçekleştirildi. Bu dönemde Birleşik Krallık’a 452,9 milyon dolarİtalya’ya 315 milyon dolarFransa’ya ise 347 milyon dolar değerinde otomotiv ürünleri ihraç edildi.

Rusya ile Kimyevi Maddeler Ön Planda

Eylül ayında Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat ise ağırlıklı olarak kimyevi maddeler ve mamulleri üzerinden gerçekleşti. Rusya’ya toplamda 139,3 milyon dolar değerinde kimyevi ürün ihraç edildi.

En Yüksek Artış Birleşik Krallık’ta

Değer bazında ihracat artışında Birleşik Krallık zirvede yer aldı. Bu ülkeye yapılan ihracatta eylül ayında 245,3 milyon dolar artış kaydedildi. Birleşik Krallık’ı SlovenyaİspanyaNorveç ve Yunanistan takip etti. Bu dönemde, Birleşik Krallık’a ek olarak Slovenya‘ya 261,4 milyon dolarİspanya‘ya 744,4 milyon dolarYunanistan‘a 295,2 milyon dolarve Norveç‘e 102,2 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.

Söz konusu dönemde Slovenya ve İspanya‘ya yapılan en yüksek ihracat otomotiv endüstrisi tarafından yapılırken, Yunanistan‘a en fazla dış satımı kimyevi maddeler ve mamulleri gerçekleştirdi. Norveç‘e yapılan en büyük ihracat kalemi ise gemi yat ve hizmetleri sektörü oldu.

Bu dönemde Almanya’ya yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre 14,4 milyon dolar azaldı. Ancak Almanya, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olma konumunu korumaya devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Dış Ticaret Açığı Artmaya Devam Ediyor: İhracatta Daralma
Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

SGK’dan 1 Kuruş Borç İçin 175 TL Masrafla Haciz Şoku

SGK’nın 1 kuruş borcu olan bir vatandaşa haciz işlemi başlattığını ortaya koyan Mehmet Akif Cenkci, X hesabında paylaştığı belgelerle sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Kredi Kartı Bilgilerinizi Koruyun: Infostealer Zararlı Yazılımı Chrome’un Güvenliğini Aştı

Infostealer adlı zararlı yazılım, Google Chrome’un güvenlik önlemlerini aşarak kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerine erişim sağlıyor. İşte Infostealer’a karşı alınabilecek önlemler.

Son 7 Yılın En Çok Kazandıran Yatırımı: Altın mı, Konut mu?

BETAM’ın araştırmasına göre, son 7 yılda altın en yüksek getiriyi sağladı, konut ise kira getirisiyle birlikte en kazançlı ikinci yatırım aracı oldu.

BİM, Dijital Katılım Bankası Kurmak İçin İlk Adımı Attı

BİM, dijital katılım bankasına iştirak etmeyi planladığını duyurdu. SPK’dan alınan görüşle araştırma çalışmaları sürdürülüyor.