ümit özdağ

Türkiye, ulusal yetki alanı dışındaki denizlerde biyolojik çeşitliliği koruma ve sürdürülebilir kullanımını hedefleyen Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmasına imza attı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM 79. Genel Kurulu sırasında “Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi” kapsamında önemli bir adım atarak Türkiye’nin bu anlaşmaya taraf olma sürecini başlattı.

Açık Denizlerde Biyolojik Çeşitliliğin Korunması

Ulusal yetki alanı dışındaki alanlar, dünya okyanuslarının büyük bir kısmını kapsıyor ve bu alanlar herhangi bir devletin kontrolünde değil. BM anlaşması, açık denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve bu alanlardaki kaynakların sürdürülebilir kullanımını amaçlıyor.

Bununla birlikte, dünya okyanuslarının üçte ikisini oluşturan açık denizlerin yalnızca %1’inden azı korunuyor ve bu denizlerdeki kontrolsüz faaliyetler deniz çevresine büyük zarar veriyor. Bu durumu düzeltmek amacıyla yapılan anlaşma, çevresel etki değerlendirmesi yapılması gibi birçok önlem içeriyor.

Türkiye’nin Katkısı

Diplomatik kaynaklara göre, Türkiye’nin bu anlaşmaya taraf olma süreci, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın New York’taki temasları kapsamında imzaladığı katılım belgesiyle başladı. Türkiye, uluslararası deniz hukukuna büyük önem atfederken, çevresel konularda da küresel çabalara katkılarını sürdürecek.

Anlaşma ayrıca, biyolojik keşiflerin bilim, teknoloji ve tıp alanındaki faydalarının adil paylaşımıbilimsel işbirliğive gelişmekte olan ülkelerin kapasitelerinin artırılması gibi konuları kapsıyor. Açık denizler, sadece tüm devletlerce kullanılabilir alanlar olmakla kalmayıp, aynı zamanda küresel ortak miras olarak da kabul ediliyor.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Semih Çelik Cinayetinde Yeni Gelişmeler: Eski ve Yeni Sevgilisini Katletti

Fatih’te kasap Semih Çelik, eski ve yeni sevgililerini öldürdü. Edirnekapı surlarından başını keserek attığı İkbal Uzuner ve Eyüpsultan’da öldürdüğü Ayşenur Halil ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.

KYK Yurdunda Yaşanan Şüpheli Ölüm: Doğuş Can Kavaklı’nın Ardındaki Sır

Samsun’da KYK yurdunda 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili intihar iddiaları araştırılıyor.

Kayıp Samet Şeker Çorum’da Aracıyla Ölü Bulundu

Başlık Özetleri Gizle Kayıp Samet Şeker’den Acı Haber GeldiMüge Anlı’ya BaşvurulmuştuÇorum’da Büyük…

Çetaş Otomotiv Başkanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Taşar Vefat Etti

Çetaş Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Taşar, otomotiv ve Galatasaray camiasının sevilen isimlerindendi.