ümit özdağ

Tarım Bakanlığı, gıda güvenliğini artırmak ve tüketici haklarını korumak amacıyla yeni bir tebliğ hazırladı. “Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı” ile gıda ürünlerinin parti numarası ile işaretlenmesi zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, gıdaların güvenilirliğini sağlamayı ve tüketici sağlığını korumayı hedefliyor.

Tebliğin İçeriği

Yeni düzenleme, aynı koşullarda üretilen, imal edilen veya ambalajlanan gıdaların parti numarası ile tanımlanmasını zorunlu kılıyor. Gıda ürünleri üzerinde parti işaretiharfsembol veya numara bulunmayan gıdaların piyasaya sürülmesi mümkün olmayacak. Bu işaretlerin, ambalaj üzerinde açıkça görünür olması zorunluluğu getirilirken, parti işaretinin önünde “P” veya “L” harfi yer alacak.

Kapsam Dışında Olan Ürünler

Ancak bazı gıda ürünleri bu düzenlemenin kapsamı dışında tutuldu. Özellikle, geçici depolara veya işleme tesislerinegönderilen tarımsal ürünler, hazır ambalajlı olmayan gıdalar, ve satın alan kişinin talebi doğrultusunda paketlenen gıdalar bu kurala tabi olmayacak. Ayrıca, en geniş yüzeyi 10 santimetrekareden küçük olan ambalajlar ve porsiyon dondurmalar da bu zorunluluktan muaf tutuldu.

Bakanlık Kontrolünde Uygulama

Yeni düzenleme ile birlikte gıda üreticileri, ürünleri üzerinde yer alan parti numarası veya işaretinin kaydını tutmakla yükümlü olacak. Gerekli durumlarda bu kayıtlar Tarım Bakanlığı’na sunulacak. Ayrıca, parti numarası, son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi ile de kodlanabilecek.

Yürürlüğe Girecek Kurallar

Bu yeni tebliğin Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi ile uyumlu şekilde hazırlandığı belirtiliyor. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle, 4 Ocak 2012 tarihli “Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Parti Numaralarına Ait İşaretlerin veya Sembollerin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ” yürürlükten kaldırılacak. Gıda işletmecileri, bu tebliğ hükümlerine 31 Aralık 2026‘ya kadar uyum sağlamak zorunda olacaklar. Bu tarihten sonra, kurallara uygun olmayan gıdalar piyasada bulunamayacak. Aynı zamanda, ithal edilen gıdalar için de bu hükümler geçerli olacak.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Semih Çelik Cinayetinde Yeni Gelişmeler: Eski ve Yeni Sevgilisini Katletti

Fatih’te kasap Semih Çelik, eski ve yeni sevgililerini öldürdü. Edirnekapı surlarından başını keserek attığı İkbal Uzuner ve Eyüpsultan’da öldürdüğü Ayşenur Halil ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.

KYK Yurdunda Yaşanan Şüpheli Ölüm: Doğuş Can Kavaklı’nın Ardındaki Sır

Samsun’da KYK yurdunda 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili intihar iddiaları araştırılıyor.

Kayıp Samet Şeker Çorum’da Aracıyla Ölü Bulundu

Başlık Özetleri Gizle Kayıp Samet Şeker’den Acı Haber GeldiMüge Anlı’ya BaşvurulmuştuÇorum’da Büyük…

Çetaş Otomotiv Başkanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Taşar Vefat Etti

Çetaş Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Taşar, otomotiv ve Galatasaray camiasının sevilen isimlerindendi.