Sığınmacılara 6 Ay Çalışma İzni Muafiyeti Getirildi: Resmi Gazete’de Yayımlandı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle, Türkiye’ye gelen sığınmacılar ve ‘önemli hizmet’ sağlayacak yabancılar, belirli sürelerle çalışma izninden muaf tutulacak. Yapılan bu düzenleme, uluslararası işgücü kanununda yer alan bazı değişikliklerle yürürlüğe girdi.

Çalışma İzninden Muafiyet Süreci Nasıl İşleyecek?

Resmi Gazete’de yayımlanan “Uluslararası işgücü kanunu uygulama yönetmeliği” kapsamında yapılan düzenlemelere göre, İçişleri Bakanlığı tarafından sisteme bildirilen ve belirli sürelerde çalışma hakkı tanınan sığınmacılar, bu süreçte çalışma izni almak zorunda kalmayacak. Bu düzenleme, Türkiye’deki insani ikamet iznisahipleri ve geçici koruma altındaki yabancıları da kapsıyor.

Söz konusu muafiyet kapsamında, sığınmacılar 6 ay boyunca çalışma izni almadan Türkiye’de yasal olarak çalışabilecekler. Türkiye’de geçici koruma altında bulunan yabancıların da bu düzenlemelerden faydalanabileceği vurgulandı. Böylece, özellikle geçici koruma statüsündeki kişilere yönelik yeni iş olanakları yaratılmış oldu.

Diğer Ülkelere Geçiş Yapacak Yabancılar Da Muaf

Sadece Türkiye’de kalmak isteyenler değil, Türkiye’den başka bir ülkeye geçmek amacıyla gelen yabancılar da bu muafiyetten faydalanabilecek. Yönetmelik, geçici süreyle Türkiye’de bulunan ve başka ülkelere geçiş yapacak kişileri de kapsıyor. Bu kişilere tanınan çalışma izni muafiyeti, uluslararası düzeyde işgücü hareketliliğine katkı sağlayacak.

Basın Mensupları ve Sporcular İçin de Düzenleme Yapıldı

Yönetmelikte yer alan bir başka önemli düzenleme ise basın mensupları ve sporcular için getirilen muafiyetler. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın uygun görüşü alınarak, daimi basın kartı taşıyan yabancı basın mensupları, Türkiye’de görev yaptıkları süre boyunca çalışma izninden muaf tutulacak. Bu düzenleme, özellikle uluslararası basın camiası için büyük bir avantaj sağlıyor.

Ayrıca, sporcularantrenörler ve spor personeli için de önemli bir yenilik getirildi. Bu kişilerin spor meşruhatlı vizealma zorunluluğu kaldırılarak, federasyonlar ya da kulüplerle olan sözleşmeleri süresince Türkiye’de çalışma izni olmadan görev yapmalarına izin verildi. Böylece, profesyonel sporcular ve spor camiasında görev alan kişiler, Türkiye’de daha kolay çalışabilecek.

Muafiyet Süresi 3 Yıla Kadar Uzatıldı

Ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlarda önemli hizmetler sunacak yabancılar için çalışma izninden muafiyet süresi genişletildi. Bu kapsamda, kamu kurum ve kuruluşları tarafından Türkiye’ye hizmetleri ile katkı sağlayacakları bildirilen yabancılar, 6 ay yerine 3 yıl süreyle çalışma izninden muaf tutulacak.

Başvuru Süresindeki Sınır Kaldırıldı

Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli düzenleme ise çalışma izni muafiyeti başvurularıyla ilgili oldu. Daha önce Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde yapılması gereken başvuruların süre sınırı kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte, yabancıların Türkiye’de yasal olarak bulunduğu süre içerisinde başvuru yapabilecekleri belirtildi. Bu düzenleme, yabancıların başvuru süreçlerinde yaşanan zorlukları ortadan kaldıracak bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Semih Çelik Cinayetinde Yeni Gelişmeler: Eski ve Yeni Sevgilisini Katletti

Fatih’te kasap Semih Çelik, eski ve yeni sevgililerini öldürdü. Edirnekapı surlarından başını keserek attığı İkbal Uzuner ve Eyüpsultan’da öldürdüğü Ayşenur Halil ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.

KYK Yurdunda Yaşanan Şüpheli Ölüm: Doğuş Can Kavaklı’nın Ardındaki Sır

Samsun’da KYK yurdunda 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili intihar iddiaları araştırılıyor.

Kayıp Samet Şeker Çorum’da Aracıyla Ölü Bulundu

Başlık Özetleri Gizle Kayıp Samet Şeker’den Acı Haber GeldiMüge Anlı’ya BaşvurulmuştuÇorum’da Büyük…

Çetaş Otomotiv Başkanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Taşar Vefat Etti

Çetaş Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Taşar, otomotiv ve Galatasaray camiasının sevilen isimlerindendi.