BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yükselişini ve yapay zeka odaklı gelişmelerini SAHA EXPO 2024 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nda anlattı. Bayraktar, “Dünya SİHA pazarının yüzde 65’i Türkiye’nin elinde” açıklamasıyla dikkatleri çekti.
SAHA EXPO 2024’te Türkiye’nin Savunma Gücüne Vurgu
Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO 2024, İstanbul Fuar Merkezi’nde savunma sanayisinin öncülerini buluşturuyor. Bayraktar, fuarın son günündeki “Key Note” oturumunda, Türkiye’nin İHA ve SİHA teknolojilerindeki gelişimine, yapay zeka çalışmalarına ve Milli Teknoloji Hamlesi’ne dair bilgiler paylaştı.
Bayraktar, “20 yıl önce Türkiye savunma sanayisi açısından yüzde 85 oranında yurt dışına bağımlıydı,” diyerek Bayraktar TB2 ve AKINCI gibi projelerle yerlilik oranının yüzde 90’ların üzerine çıktığını belirtti. “Artık Roketsan’ın geliştirdiği mühimmatları tedarik edebiliyoruz ve dünya SİHA pazarının yüzde 65’ine Türkiye olarak sahibiz,” diye ekledi.
KIZILELMA ve Uzay Hedefleri
Bayraktar, Baykar’ın atmosferde geliştirdiği en ileri platformlardan biri olan KIZILELMA’nın seri üretimine başladıklarını ve 2025’te 10’dan fazla KIZILELMA üretmeyi hedeflediklerini paylaştı. “KIZILELMA’dan sonra artık gözümüzü uzaya diktik,” diyen Bayraktar, Mavi Vatan ve uzayda varlık gösterme hedeflerinin, Türkiye’nin savunma gücünü her alanda genişletmek için kritik olduğunu ifade etti.
Yaklaşık iki yıl önce başlatılan Fergani girişimiyle küresel konumlama sistemi oluşturma çalışmalarına da değinen Bayraktar, takım uydulardan oluşan bu sistemin yanı sıra yörünge transfer araçları ve 50 tonluk bir fırlatma sistemi geliştirdiklerini açıkladı. İlk test roketinin 2026’da fırlatılması planlanıyor.
Yapay Zeka Teknolojilerinde İleri Düzey Gelişmeler
Baykar’ın yapay zeka alanındaki çalışmalarını detaylandıran Bayraktar, yapay zekanın uçuş emniyetini artırma amaçlı kullanıldığını belirtti. “Durumsal farkındalık, ileri düzey planlama, uçuş güvenliği ve doğal dil tabanlı otonomi alanlarında yapay zeka teknolojilerimiz var,” diyen Bayraktar, insansız hava araçlarının bu sistemleri nasıl kullandığına dair örnekler paylaştı. Yapay zeka sistemlerinin, silah ve hedefleme sistemlerinde insan faktörünü ön planda tutarak, tamamen otomatik hale getirilmediğini vurguladı.
Bayraktar, makine ve teknoloji geliştikçe insanlığın gücü nasıl kullandığına dair tartışmaların da arttığını belirtti. “Makine insanlar gibi konuşmaya başladı ancak insanları gerçekten düşünerek anlamıyor,” diyen Bayraktar, istatistiksel tahmin yeteneğinin büyük bir işlem gücü ile birleştirildiğini vurguladı.
T3 AI Projesi ile Türkçe Dil Modeli
Bayraktar, Baykar’ın yakın zamanda başlattığı T3 AI adlı büyük dil modeli projesi ile Türkçe’yi daha iyi anlayan bir yapay zeka modeli geliştirdiklerini açıkladı. T3 AI, tüm Türk cumhuriyetlerindeki metinleri analiz edebilecek bir yetkinliğe sahip olacak şekilde tasarlandı. Bayraktar, bu dil modelinin insansız hava araçları dahil tüm elektronik cihazların insan dilini daha doğal bir şekilde anlamasına katkıda bulunacağını belirtti.
“Yeni Bir Dünya İnşa Edilmeli”
Yapay zekanın gelecekteki etkilerine dair endişelerini de dile getiren Bayraktar, devlet liderlerinin dahi bu teknolojinin olası kötüye kullanımına karşı sorular sorduğunu belirtti. “Yapay zekanın soykırım gibi trajik amaçlarla kullanılabileceği bir dünyadayız. Teknolojinin barışa hizmet etmesi gerekiyor,” diyen Bayraktar, yeni bir dünya inşa edilmesi gerektiğini ve medeniyetin değerleri ile uyumlu bir teknoloji geliştirme amacını vurguladı.
Bayraktar’ın konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve SAHA İstanbulYönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar tarafından kendisine dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu’nun maketi hediye edildi.