Nijerya‘da, maymun çiçeği virüsü olarak bilinen mpox vakalarının sayısı her geçen gün artıyor. Ülkenin Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, mpox virüsü başkent Abuja da dahil olmak üzere toplam 25 eyalete yayıldı ve vaka sayısı 84’e ulaştı.
Son Bir Haftada 6 Yeni Vaka Tespit Edildi
Son bir hafta içinde Nijerya genelinde 6 yeni mpox vakası kaydedildi. Bu yeni vakalarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 84 olarak bildirildi. Nijerya hükümeti, virüsün yayılmasını kontrol altına almak için sıkı önlemler almaya devam ediyor.
ABD’den 10 Bin Doz Aşı Geldi
Nijerya, mpox virüsü ile mücadelede, ABD tarafından sağlanan 10 bin doz aşıyı geçtiğimiz Ağustos ayında teslim aldı. Bu aşılar, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla yüksek riskli bölgelerde dağıtılacak. Hükümet, aynı zamanda uluslararası seyahatlerde kullanılan bir sağlık beyanı formu uygulaması başlatarak, virüsün ülke dışına yayılmasını engellemek için adımlar atıyor.
Mpox Nasıl Bulaşıyor?
Mpox virüsü, insanlara hem enfekte hayvanlardan hem de enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Özellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden geçiş yapabilen bu virüs, vücut döküntülerine temas edilmesi, bu döküntülerle temas eden giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması ve enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla temas edilmesi sonucunda yayılabiliyor.
Virüsün yayılması, doğrudan temas veya enfekte eşyaların kullanımı yoluyla gerçekleştiği için kişisel hijyenin ve korunmanın büyük bir önemi bulunuyor.
Mpox’un Belirtileri Nelerdir?
Mpox virüsünün belirtileri genellikle virüs vücuda girdikten 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor. Başlıca belirtiler arasında:
- Yüksek ateş
- Baş, sırt ve kas ağrıları
- Lenf bezlerinde şişlik
- Yorgunluk
- Üşüme ve titreme
- Ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar
Bu belirtiler genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor. Çoğu vakada hastalık hafif atlatılsa da, bazı hastalar antiviral tedaviye ihtiyaç duyabiliyor.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Mpox hastalığının henüz kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, semptomları hafifletmek için antiviral ilaçlarkullanılıyor. Virüs bulaşan kişilerin büyük bir kısmı hastalığı hafif belirtilerle geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.
Mpox İsmi Nasıl Ortaya Çıktı?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın eski ismi olan maymun çiçeği virüsünü, 2022 yılında ayrımcılık ve ırkçılık endişeleri nedeniyle mpox olarak değiştirdi. Yeni isimlendirme, virüsle mücadele sürecinde dildeki ayrımcı ifadeleri azaltmayı hedefliyor.