trump

Netflix’in yeni romantik-komedi dizisi “Nobody Wants This”, 26 Eylül’de yayına girmesinin ardından bazı izleyiciler tarafından sert eleştiriler aldı. Dizi, bir haham (Adam Brody) ile bir seks podcaster’ı (Kristen Bell) arasındaki ilişkiyi konu alıyor. Eleştiriler, dizideki Yahudi karakterlerin “basmakalıp” olarak sunulmasına dayanıyor. Dizinin yaratıcısı Erin Foster, Los Angeles Times’a verdiği röportajda bu eleştirilere yanıt vererek, dizinin Yahudi kültürüne “olumlu bir ışık tutma” amacı taşıdığını ifade etti. Foster, kocasına aşık olduktan sonra Yahudiliği seçtiğini de sözlerine ekledi.

Glamour Editöründen Sert Eleştiriler

Dizinin yayına girmesinden birkaç gün sonra Glamour dergisinin kıdemli batı yakası editörü Jessica Radloff, “Netflix’in ‘Nobody Wants This’i ve Israrcı Yahudi Klişesi” başlıklı bir makale kaleme aldı. Radloff, dizinin Yahudi karakterlerini, “evlilik arayışında olan, kontrolcü ve başkalarının hayallerini paylaşmayanları dışlayan kadınlar” olarak resmettiğini yazdı.

Ayrıca Radloff, dizinin ilk bölümünde Brody’nin canlandırdığı karakterin annesinin, Bell’in karakterine “shiksa” (Yahudi olmayan kadınlar için olumsuz bir terim) demesini de eleştirdi. Bu sahnenin, Yahudilere öğretilen hoşgörü anlayışına tamamen zıt olduğunu belirtti. Makalesinde şunları söyledi: “Antisemitizmin Holokost’tan bu yana en yüksek seviyelere ulaştığı bir dönemde bu sahneler beni derinden etkiledi.”

trump

Time Dergisi’nden Benzer Tepkiler

Radloff’un eleştirileri yalnız değildi. Time dergisinin dizi hakkındaki değerlendirmesinde, “Yahudi kadınlarının kötü niyetli bir şekilde tasvir edildiği” vurgulandı. Dergi ayrıca, dizinin Yahudi kadınları, “dırdırcı ve kavgacı” olarak sunup, hikayenin kötü karakterleri olarak lanse ettiğini belirtti.

Yaratıcının Yanıtı

Erin Foster, dizinin “basmakalıp” Yahudi karakterler içerdiği yönündeki eleştirilere yanıt vererek, “Bence şu anda olumlu Yahudi hikayelerine ihtiyacımız var” dedi. “Başrolde bir haham varken insanların ‘Bu Yahudi stereotipi’ demesi ilginç. Ateşli, havalı, ot içen genç bir haham… Bu, insanların Yahudi bir hahamı nasıl gördüklerinin tam tersi değil mi?”sözleriyle eleştirilere yanıt verdi.

Foster, Yahudi karakterler konusunda ne yapılırsa yapılsın eleştiri almanın kaçınılmaz olduğunu dile getirerek, “Eğer Yahudi ebeveynleri bir çiftlikte yaşayan iki hippi gibi yapsaydım, biri çıkıp ‘Böyle Yahudiler tanımadım, bu bizi temsil etmiyor’ derdi” ifadelerini kullandı.

trump

Dizinin Amacı Ne?

Foster, diziyi yaratma amacını şöyle özetledi: “Gerçekten yapmak istediğim şey, Yahudi kültürüne benim bakış açımdan olumlu bir ışık tutmaktı. Kendi olumlu Yahudi deneyimimi, biraz eğlence ve eğitici anlarla birleştirerek sunmak istedim.”

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Kris Kristofferson Vefatıyla Müzik Dünyasını Yasa Boğdu

Country müziğin efsane ismi Kris Kristofferson, 88 yaşında hayata veda etti. Ünlü şarkıcının hayatı ve kariyerine dair detaylar haberimizde.

11. Vancouver Türk Film Festivali: Sinema ve Kültür Bir Arada

11. Vancouver Türk Film Festivali, 21-24 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival, Türk sinemasının zenginliğini öne çıkaran film gösterimlerine ve ilgi çekici etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Stranger Things: The First Shadow Broadway’de Prömiyer Yapıyor

Stranger Things: The First Shadow, Broadway’de izleyicilerle buluşuyor. Londra’daki ödüllü sahne uyarlaması, 2025’te Marquis Tiyatrosu’nda prömiyer yapacak.

Nobel Edebiyat Ödülü’nde 2024’ün Sahibi Han Kang

2024 Nobel Edebiyat Ödülü’nü, tarihi travmalar ve insan yaşamının kırılganlığı üzerine yazdığı eserleriyle Güney Koreli yazar Han Kang kazandı.