ümit özdağ

Türkiye’nin mücevher sektörü, 2023 yılının ocak-eylül döneminde ihracatta büyük bir ivme yakaladı. Mücevher ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %14,4 artış göstererek 5 milyar 388 milyon 374 bin dolar olarak kaydedildi. Bu artış, sektörün dış satımdaki güçlü performansını ortaya koyuyor.

Mücevher İhracatında Yükselen Trend

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mücevher sektörü, ocak-eylül döneminde yüzde 14,4’lük artışla Türkiye ihracatında dikkat çekti. Eylül ayında ise mücevher ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %3,1 gerileme ile 673 milyon 526 bin dolar oldu. Mücevher sektörünün toplam ihracattaki payı ise %3,2 olarak hesaplandı.

İhracatın Alt Kalemleri

Altın ürünleri başta olmak üzere, mücevher sektörü birçok alt grupta önemli ihracat rakamlarına ulaştı:

  • Altından mamul mücevher ve kuyumcu eşyası: 3,8 milyar dolar
  • Gümüşten mamul mücevher ve kuyumcu eşyası: 270,8 milyon dolar
  • İşlenmemiş altın: 1,1 milyar dolar

En Fazla İhracat Birleşik Arap Emirlikleri’ne Yapıldı

Mücevher sektöründe en çok ihracat yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. 2023 yılının ilk 9 ayında BAE’ye yapılan ihracat 1,9 milyar dolar olarak kaydedildi. BAE’yi sırasıyla ABD (517,4 milyon dolar)Hong Kong (410,5 milyon dolar) ve Irak (387,1 milyon dolar) takip etti.

İl Bazında İhracat Performansı

İstanbul, 3,7 milyar dolar ile mücevher ihracatında lider şehir oldu. İstanbul’u Çorum (1,6 milyar dolar) ve Kastamonu (50,6 milyon dolar) takip etti. Ankara, İzmir ve Gaziantep gibi iller de mücevher sektöründe ihracat yapan diğer önemli şehirler arasında yer aldı.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

SGK’dan 1 Kuruş Borç İçin 175 TL Masrafla Haciz Şoku

SGK’nın 1 kuruş borcu olan bir vatandaşa haciz işlemi başlattığını ortaya koyan Mehmet Akif Cenkci, X hesabında paylaştığı belgelerle sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Kredi Kartı Bilgilerinizi Koruyun: Infostealer Zararlı Yazılımı Chrome’un Güvenliğini Aştı

Infostealer adlı zararlı yazılım, Google Chrome’un güvenlik önlemlerini aşarak kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerine erişim sağlıyor. İşte Infostealer’a karşı alınabilecek önlemler.

Son 7 Yılın En Çok Kazandıran Yatırımı: Altın mı, Konut mu?

BETAM’ın araştırmasına göre, son 7 yılda altın en yüksek getiriyi sağladı, konut ise kira getirisiyle birlikte en kazançlı ikinci yatırım aracı oldu.

BİM, Dijital Katılım Bankası Kurmak İçin İlk Adımı Attı

BİM, dijital katılım bankasına iştirak etmeyi planladığını duyurdu. SPK’dan alınan görüşle araştırma çalışmaları sürdürülüyor.