Dünyanın en prestijli gastronomi rehberlerinden biri olan Michelin Rehberi, 2025 Türkiye seçkisini açıkladı. İstanbul, İzmir ve Muğla’daki restoranlardan oluşan seçkiyle birlikte Türkiye’deki Michelin yıldızlı restoran sayısı 14’e çıktı. Listeye bu yıl Casa Lavanda (İstanbul) ve Narımor (İzmir) eklenirken, iki Michelin yıldızına sahip tek restoran olma unvanını TURK Fatih Tutak korudu.
Bir Michelin Yıldızı Alan Restoranlar
Michelin Rehberi 2025’te bir Michelin Yıldızı kazanan restoranlar şöyle sıralanıyor:
- Neolokal
- Nicole
- Mikla
- Araka
- Arkestra
- Sankai By Nagaya
- OD Urla
- Teruar Urla
- Vino Locale
- Kitchen Bodrum
- Maçakızı
- Casa Lavanda
- Narımor
Michelin Yeşil Yıldızı Kazanan Restoranlar
Sürdürülebilirlik anlayışını benimseyen restoranlara verilen Michelin Yeşil Yıldızı ödülüne bu yıl şu restoranlar layık görüldü:
İstanbul:
- Telezzüz – Bahtiyar Büyükduman
- Casa Lavanda – Emre Şen
- The Barn – Buğra Özdemir
İzmir:
- Asma Yaprağı – Ayşe Nur Mıhçı
Muğla:
- Agora Pansiyon – Özgün Serçin
- Mezra Yalıkavak – Serhat Doğramacı
Michelin Bib Gourmand Ödülü Alan Restoranlar
Uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli yemek sunan restoranlara verilen Michelin Bib Gourmand Ödülü, bu yıl şu mekanlara verildi:
İstanbul:
- Ali Ocakbaşı
- Araf İstanbul
- Nazende Cadde
- Tatbak
İzmir:
- Aslında Meyhane
- Asma Yaprağı
Muğla:
- Agora Pansiyon
- Beynel
- Arka Ristorente Pizzeria Bodrum
Tavsiye Listesine Eklenen Restoranlar
Michelin Rehberi’nin tavsiye listesine bu yıl Türkiye’den 22 yeni restoran eklendi ve toplam restoran sayısı 91’e yükseldi. İstanbul, İzmir ve Muğla’dan listeye eklenen dikkat çekici restoranlar:
İstanbul:
- The Barn – Buğra Özdemir
- Telezzüz – Bahtiyar Büyükduman
- Apartıman Yeniköy – Burçak Kazdal
- Çok Çok Pera – Khun Nuch
İzmir:
- Birinci Kordon Balık Restoran – Muhammet İnce
- Gula Urla – Miray Çanlı
Muğla:
- Dıvıa By Maksut Aşkar – Maksut Aşkar
- Barbarossa – Dımıtris Nikolis
Michelin Yıldızı Nedir?
Michelin Yıldızları, restoranların gastronomik mükemmeliyetini değerlendiren uluslararası bir kriterdir:
- Bir Yıldız: İyi malzemelerle istikrarlı ve yüksek standartta yemek sunan restoranlara verilir.
- İki Yıldız: Şefin yeteneğinin ve karakterinin yemeklere yansıdığı mekanlar ödüllendirilir.
- Üç Yıldız: Yemek sanatını zirveye taşıyan şeflere sahip restoranlara verilir.