Küba, Filistin İçin Yürüdü: Devlet Başkanı Diaz-Canel Meydanlarda

Küba‘nın başkenti HavanaFilistin‘e destek için düzenlenen büyük bir yürüyüşe ev sahipliği yaptı. Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’in öncülük ettiği bu yürüyüşte, binlerce Kübalı sokaklara çıkarak Filistin halkının mücadelesine destek verdi. Küba liderlerinin kefiye taktığı dikkat çeken yürüyüşte, göstericiler “Özgür Filistin, sen çok yaşa” yazılı pankartlar taşıdı.

Gösteriye katılanlar arasında, Küba’da yaşayan 250 Filistinli tıp öğrencisi de yer aldı. Göstericiler, İsrail’in Ortadoğu’daki saldırılarına destek veren ABD‘yi de sloganlarıyla hedef aldı.

ümit özdağ

“Soykırım Kampanyasına Karşı Buradayız”

Yürüyüşe katılan 20 yaşındaki uluslararası ilişkiler öğrencisi Michel Marino, eylemin önemini şu sözlerle anlattı:

“İsrail’in Filistin halkına karşı yürüttüğü soykırım kampanyasına karşı, Filistin halkının meşru taleplerini, egemenliğini ve özgürlüğünü desteklemek için buradayız.”

Gösteriye katılan Filistinli öğrencilerden Muhammed Suvan ise Gazze’deki zorlu yaşam koşullarına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Bir yıldır Gazze’de tek bir huzurlu gün yaşanmadı. Batı Şeria’daki halkımız da her gün şiddetle karşı karşıya. Tüm dünya felç olmuş halde bu trajediyi durduramıyor.”

Milton Kasırgası Nedeniyle Ertelenmişti

Bu gösteri, ilk başta 7 Ekim saldırılarının yıl dönümünde yapılması planlanmıştı ancak Küba’yı etkisi altına alan Milton Kasırgası nedeniyle ertelenmişti. 7 Ekim’de Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırılarda 1200’e yakın kişi hayatını kaybetmiş, ardından başlayan Gazze savaşında ise İsrail, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 42 binden fazla Filistinliyi öldürmüş ve yüz binlerce kişiyi yaralamıştı.

ümit özdağ

Küba, Soykırım Davasına Katıldı

Güney Afrikaİsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı soykırım davasına Küba da katılma talebinde bulundu. Karayip ülkesi, uzun süredir Filistin davasına destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Küba Ekonomisi Zor Durumda

Küba, bu süreçte ciddi bir ekonomik krizle de karşı karşıya. Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve yönetimi, Temmuz ayında “savaş ekonomisi” ilan ederek, krizin etkilerini hafifletmeye yönelik önlemler aldıklarını duyurdu. Vergi kaçakçılığıyla mücadele ve fiyat denetimlerinin sıkılaştırılacağı belirtilirken, makroekonomik istikrarı sağlamak için bütçe kesintileri ve yeni düzenlemelerin devreye sokulacağı açıklandı.

İspanyol El Pais gazetesi, Küba’nın içinde bulunduğu ekonomik durumu haberleştirerek, 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 30’a ulaştığını ve ülke ekonomisinin yüzde 2 daraldığını belirtti. Küba pesosunun dolara karşı yüzde 50’den fazla değer kaybettiği ve 1990’lı yıllardaki Özel Dönem’i aşan bir kriz yaşandığı vurgulandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - İstanbul’un Simgesi Galata Kulesi Filistin Bayrağı Ile Aydınlatıldı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Londra’da Gazze Protestosu: Picasso Tablosuna Gazze’den Fotoğraf Yapıştırdılar

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Hizbullah, Genel Sekreter Nasrallah’ın Ölümünü Doğruladı

Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in düzenlediği hava saldırısında öldüğünü doğruladı. Detaylar haberimizde.

İran, Nasrallah’ın Ölümü Nedeniyle 5 Gün Yas İlan Etti

İran, Hizbullah lideri Nasrallah’ın ölümünün ardından 5 günlük yas ilan etti. Ali Hamaney, Nasrallah’ın ölümünü “direniş cephesi için büyük kayıp” olarak nitelendirdi.

Ömer bin Ladin Fransa’dan Sınır Dışı Edildi: Ülkeye Girişi Yasaklandı

Fransa, Usame bin Ladin’in oğlu Ömer bin Ladin’i terörü övdüğü gerekçesiyle sınır dışı etti ve ülkeye girişini yasakladı.

ABD – Rusya Gerilimi Diddy Skandalıyla Büyüyor: FBI Her Şeyi Biliyordu

Sean ‘Diddy’ Combs’un seks ticareti skandalı ABD ile Rusya arasında gerilim yarattı. Rusya, FBI ve Beyaz Saray’ın bu skandalı sakladığını iddia etti.