Küresel ticarette artan belirsizlik ve gerilim ortamına karşı, Asya’nın önde gelen üç ülkesi Güney Kore, Japonya ve Çin, ekonomik işbirliğini derinleştirme konusunda uzlaştı. Seul’de düzenlenen 13. Üçlü Ekonomi ve Ticaret Bakanları Toplantısı’nda alınan kararla, ülkeler arası ticari bağların daha da güçlendirilmesi ve yeni alanlarda ortaklıkların geliştirilmesi hedeflendi.
Çok Taraflı Ticaret Sistemi Güçlendirilecek
Toplantıya Güney Kore Sanayi Bakanı Ahn Duk-geun, Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao ve Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Muto Yoji katıldı. Üç ülke adına yapılan ortak açıklamada, ticaret sistemlerinin merkezinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)‘nün olması gerektiği vurgulanırken, “kurallara dayalı, adil, şeffaf ve ayrımcılıktan uzak” çok taraflı bir ticaret yapısının güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Bakanlar, DTÖ‘nün daha işlevsel hale getirilmesi için reform yapılması, özellikle müzakere ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini savundu.
Serbest Ticaret ve Yenilenebilir Enerji Anlaşmaları Hızlanıyor
Üç ülke ayrıca, uzun süredir devam eden Üçlü Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin hızlandırılması konusunda da mutabık kaldı. Taraflar, ayrıca mevcut Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (RCEP) geliştirilmesi için birlikte çalışacak.
Enerji alanında da önemli kararlar alındı. Üç ülke, özellikle yenilenebilir enerji ve nükleer enerji gibi karbonsuz enerji teknolojilerinde işbirliğini artırma ve dijital dönüşüm konularında ortak projeler geliştirme konusunda anlaşmaya vardı.
Bir sonraki üçlü toplantının ise Japonya’da yapılması kararlaştırıldı.
Zirveler, Yıllar Sonra Yeniden Düzenleniyor
Üçlü zirve süreci ilk olarak 2008 yılında başlatılmış, ancak Doğu Çin Denizi’ndeki egemenlik krizleri nedeniyle 2012’den sonra sekteye uğramıştı. 2015, 2018 ve 2019’da yeniden düzenlenen toplantılar, COVID-19 salgını ve bölgesel siyasi gerilimler nedeniyle bir kez daha askıya alınmıştı.
Özellikle Güney Kore ile Japonya arasında, 2. Dünya Savaşı’ndan kalma zorla çalıştırma ve tazminat kararları; ayrıca Çin ile ABD arasındaki ticari rekabet gibi sorunlar, bu üçlü yapının aksamasına neden olmuştu.
Şimdi ise, belirsizliklerle dolu küresel ticaret ortamında, üç ülkenin tekrar masaya oturması, bölge ekonomisi ve küresel ticaret dengeleri açısından önemli bir adım olarak görülüyor.