Bilim insanları, Mars ve Jüpiter arasında yer alan Asteroit Kuşağı’ndaki cüce gezegen Ceres‘in, yaşanabilir bir ortambarındırabileceği ihtimalini keşfetti. Ceres’teki Ernutet Krateri çevresinde yapılan araştırmalar, organik kimyasalların yayıldığı geniş alanları ortaya çıkardı. Bu bulgular, Ceres’in, yaşamı destekleyebilecek potansiyel bir gezegenolabileceğine işaret ediyor.
Ceres’te Organik Kimyasallar Keşfedildi
Asteroit Kuşağı’nın en büyük gök cismi olan Ceres, yüzeyinin altında tuzlu su okyanusları barındırıyor. Bu okyanusların yüzeyinde hidrokarbonlar ve tuz içeren organik bileşikler tespit edildi. Özellikle Ernutet Krateriçevresinde, alifatikler adı verilen organik kimyasalların varlığı dikkat çekiyor. Bu kimyasallar, uzaydaki radyasyonetkisiyle zamanla yok olabilirken, Ceres’teki bu bileşiklerin nispeten kısa süre önce yüzeye çıktığı düşünülüyor.
Ceres’te Deneysel Çalışmalar Yapıldı
Araştırmayı, İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nde gezegen bilimci Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctisbaşkanlığındaki bir ekip yürüttü. Ekip, NASA’nın 2012’deki Dawn Görevi‘nde elde edilen verilere dayanarak, laboratuvarda Ceres’teki organik bileşiklere benzer içerik üretti. Bu organik bileşenlerin radyasyon ve uzay aşındırmasına ne kadar dayanıklı olduğu test edildi.
Organik Bileşikler Son 10 Milyon Yılda Oluşmuş Olabilir
Deney sonucunda, alifatik bileşiklerin radyasyona dayanıklı olmadığı ve Ceres yüzeyinde yaklaşık 10 milyon yıl önce oluştuğu sonucuna varıldı. Yapılan simülasyonlar, bu organik bileşiklerin muhtemelen Ceres’in derinliklerindeoluştuğunu ve yüzeye çatlaklardan sızarak veya meteor çarpmaları ile çıktığını öne sürüyor.
Ceres, Yaşanabilir Bir Ortam Olabilir
Araştırmacılar, Ernutet Krateri’nde bulunan organik bileşiklerin, Ceres’in derin okyanuslarında milyarlarca yıl süren evrimsel süreçler sonucu meydana gelmiş olabileceğini belirtiyor. Bu bulgu, Ceres’in ve Ernutet Krateri’nin, olası yaşam barındıran veya yaşamı destekleyebilecek ortam araştırmaları için kritik bir aday olduğunu gösteriyor. Araştırmanın sonuçları, Science Advances dergisinde yayımlandı.