trump

ABD’de yapılan araştırmalar, Covid-19’a yakalanan kişilerin, sonraki üç yıl boyunca kalp krizifelç ve ölüm riskininiki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bu önemli bulgular, Covid-19’un kardiyovasküler sağlık üzerindeki uzun süreli etkilerine ışık tutuyor.

Covid-19 Sonrası Kardiyovasküler Risklerde Artış

Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology dergisinde yayımlanan bu yeni araştırma, Güney California ÜniversitesiCalifornia Üniversitesi (UCLA) ve Ohio Lerner Araştırma Enstitüsü bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Araştırmada, İngiltere Biobank adlı biyomedikal veri tabanında yer alan yaklaşık 250 bin kişinin sağlık kayıtları incelendi.

Araştırmacılar, 2020 yılında Covid-19‘a yakalanan kişilerin kayıtlarıyla aynı dönemde bu hastalığa yakalanmayan kişilerin kayıtlarını karşılaştırdı. Bulgular, Covid-19 geçirenlerin kalp krizifelç ve ölüm riskinin, hastalığa yakalanmayanlara kıyasla iki kat fazla olduğunu gösterdi.

trump

Covid-19 ve Kardiyovasküler Etkiler

Araştırmaya göre, 2020 yılında Covid-19 aşıları çıkmadan önce hastalığa yakalanan 11 binden fazla kişinin sonraki üç yılda ciddi sağlık sorunları yaşama riski arttı. Bu kişilerin önemli bir kısmı, kalp krizi veya felç geçirdi ve yaşamlarını kaybetti. Araştırmada ayrıca Covid-19’a yakalanmayan 222 binden fazla kişinin kayıtları da incelendi ve bu kişilerde benzer bir risk artışı görülmedi.

Araştırmacılar, Covid-19’a yakalanan kişilerin yaklaşık 3 bininin hastaneye kaldırıldığını belirtti. Bu kişilerin ise kalp krizifelç ve ölüm riskinin hastalığı geçirmeyenlere kıyasla üç kat fazla olduğu vurgulandı.

Kalıcı Etkiler: Riskler Azalmıyor

Covid-19'un Kalp Üzerindeki Tehlikeleri: Üç Yıl Boyunca Yüksek Risk

Covid-19 sonrası ortaya çıkan kardiyovasküler risklerin, hastalığı atlatan kişilerde zamanla azalmadığı belirtildi. Araştırmacılar, Covid-19’un vücut üzerindeki bu uzun süreli etkilerinin neden kaynaklandığını henüz kesin olarak bilmiyor. Ancak hastalığın kardiyovasküler sistem üzerindeki olumsuz etkilerinin, virüsün yarattığı sistemik inflamasyona bağlı olabileceği düşünülüyor.

Covid-19 Sonrası Sağlık Önlemleri Artmalı

Uzmanlar, Covid-19’u atlatmış kişilerin, özellikle kalp ve damar sağlığı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Covid-19 geçirmiş kişilerin, bu riskler doğrultusunda düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaları, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri ve herhangi bir kalp-damar belirtisinde hemen doktora başvurmaları öneriliyor.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Sağlık Skandalı: 12 Bebek Yoğun Bakımda İhmalle Öldü

İstanbul, Çorlu ve Tekirdağ’daki özel hastanelerde gereksiz yere yoğun bakıma yatırılan 12 bebeğin ihmalle hayatını kaybettiği iddia edildi.

Sonbaharda Bağışıklık Güçlendirme: 10 Etkili Beslenme Önerisi

Sonbaharın gelmesiyle sıcaklıklar düşerken, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek 10 beslenme önerisiyle sağlıklı kalın!

Tarım Bakanlığı’ndan Şok Liste: Bitkisel Ürünlerde Viagra’nın Maddesi Çıktı!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın son listesinde, bitkisel macunlarda sildenafil tespit edildi. Bu maddenin bilinçsiz kullanımı ciddi sağlık riskleri doğurabilir.

Yenidoğan Çetesinin Suç Ortağı Hastaneler Ortaya Çıktı: Eski Bakanın Hastanesi de Var

Yenidoğan çetesi hakkında hazırlanan iddianamede İstanbul’daki 19 özel hastane açıklandı. Eski Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun hastanesi de listede yer aldı.