ümit özdağ

CIA Direktörü William Burns, İran’ın kısa sürede nükleer bomba üretme kapasitesine sahip olduğunu açıkladı. Burns, İran’ın bir hafta içinde nükleer bomba yapabilecek durumda olduğunu, ancak bu yönde bir karar alındığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını ifade etti.

İran’ın Nükleer Programı Hız Kazanıyor

William BurnsGeorgia‘da düzenlenen bir güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, İran’ın nükleer programında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. İran’ın, nükleer silah yapımına olanak sağlayacak kadar zenginleştirilmiş uranyum biriktirdiğini ve bu durumun dış dünyayı alarma geçirdiğini söyledi. Ayrıca Burns, İran’ın atom bombası yapma kararı alması halinde bunu hızla gerçekleştirebilecek kapasitede olduğunu dile getirdi.

ümit özdağ

İran’ın Nükleer Silah Üretme Kararı Yok

Burns, İran’ın nükleer silah programını askıya alma kararından döndüğüne dair herhangi bir kanıt bulunmadığını da vurguladı. Ali Hamaney’in geçen yıl bu programı durdurma kararı aldığını belirten CIA Direktörü, ABD istihbarat kurumlarının bu bilgiyi doğruladığını söyledi. Ancak, İran’ın askıya alınmış olan bu programı yeniden başlatıp başlatmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Füze Cephaneliği ve Nükleer Anlaşma

Burns, İran’ın nükleer programıyla eş zamanlı olarak bir füze cephaneliği inşa ettiğini ve envanterini geliştirdiğini kaydetti. Özellikle ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından, İran’ın nükleer silah üretmeye daha da yaklaştığını belirtti. Bu gelişmeler, bölgedeki gerilimi artırmaya devam ediyor.

ümit özdağ

Nükleer Deneme İddiaları

Geçtiğimiz günlerde Tahran yakınlarında yer alan Simnan bölgesinde meydana gelen depremin, nükleer denemeyle bağlantılı olduğuna dair söylentiler ortaya atıldı. Ancak, İran Ulusal Güvenlik Konseyi’ne yakın Noor News internet sitesi, bu iddiaları reddederek, “İran’ın nükleer deneme yaptığına dair yabancı medya organlarında yayılan söylentilerin asılsız olduğunu” ve bu iddiaların İran’ın nükleer ve savunma politikalarıyla çeliştiğini belirtti.

İsrail-İran Gerilimi

Burns’ün açıklamaları, son dönemde Tel Aviv‘in, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah‘a yönelik suikastının ardından İran’ın İsrail’i hedef alacağı tehditleriyle gündeme geldi. Tahran, İsrail’e karşı misillemede bulunma konusunda sert açıklamalar yaparken, İsrail de İran’ın nükleer tesislerine saldırma tehdidinde bulunuyor.

Bu gelişmelerin ışığında, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini vurma fikrine karşı olduğu yönündeki açıklamaları bölgedeki gerilimi daha da artırmış durumda. Tahran ise bu tür senaryolara karşı hazırlıklı olduğunu belirterek, her türlü tehdide karşı savunmada olacağını ifade etti.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Hizbullah, Genel Sekreter Nasrallah’ın Ölümünü Doğruladı

Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in düzenlediği hava saldırısında öldüğünü doğruladı. Detaylar haberimizde.

İran, Nasrallah’ın Ölümü Nedeniyle 5 Gün Yas İlan Etti

İran, Hizbullah lideri Nasrallah’ın ölümünün ardından 5 günlük yas ilan etti. Ali Hamaney, Nasrallah’ın ölümünü “direniş cephesi için büyük kayıp” olarak nitelendirdi.

Ömer bin Ladin Fransa’dan Sınır Dışı Edildi: Ülkeye Girişi Yasaklandı

Fransa, Usame bin Ladin’in oğlu Ömer bin Ladin’i terörü övdüğü gerekçesiyle sınır dışı etti ve ülkeye girişini yasakladı.

ABD – Rusya Gerilimi Diddy Skandalıyla Büyüyor: FBI Her Şeyi Biliyordu

Sean ‘Diddy’ Combs’un seks ticareti skandalı ABD ile Rusya arasında gerilim yarattı. Rusya, FBI ve Beyaz Saray’ın bu skandalı sakladığını iddia etti.