ümit özdağ

2024 yılı, Bitcoin için dalgalı bir dönem olsa da elde ettiği %55’lik getiri ile altını geride bıraktı. Yılbaşından bu yana rekor seviyesinden uzaklaşan Bitcoin, inişli çıkışlı bir yıl geçirdi. Ancak sağladığı kazançla, %29 yükselen altını geride bırakmayı başardı.

Altın, her ne kadar güvenli liman olarak tanınsa da getirilerde kripto paralar dikkatleri üzerine çekti. Özellikle Spot Bitcoin ETF’lerinin (borsa yatırım fonu) devreye girmesiyle 2024 yılına hızlı bir başlangıç yapan Bitcoin, sert düşüşleryaşamasına rağmen getiride altını geçmeyi başardı.

Kripto Paralar Canlandı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indirimi sonrasında gözler, hem altındaki yükselişe hem de kripto varlıkların performansına çevrildi. Mart ayında 73.740 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesini gören Bitcoin, yıl boyunca 60.000 dolar kritik seviyesini aşmakta zorlandı. Ancak buna rağmen %55,5’lik bir değer artışı elde etti. Ethereum ise bu süreçte %20 oranında yükseldi.

Fed’in faiz indirimleriyle altın da ralliye devam etti, ancak getirisi %29’da kaldı. Ons altın, 2.685 dolarla yeni bir rekor kırarken, kripto piyasalarında da canlanma yaşandı. Fed’in faiz indirimini başlatmasıyla Bitcoin, 66.440 dolara yükseldi. Ethereum, en yüksek 2.726 dolardan işlem gördü.

Kripto Varlıklara Destek Artıyor

ABD’de başkan adayı Donald Trump’tan sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris de kripto varlıklara destek verdi. Bu destekler, kripto piyasalarında olumlu bir hava estirirken, yatırımcılar bir yandan güvenli liman altına yatırım yapmaya devam etti, diğer yandan riskli varlıklar olarak kabul edilen kripto para piyasalarına da yönelmeye başladı.

Bitcoin’in Tarihsel Büyümesi

Avrupalı kripto para borsası WhiteBIT’in Türkiye’de faaliyette bulunan kolu WhiteBIT TR, 2024’te “Kriptodan Nasıl Para Kazanılır?” rehberini paylaştı. Bu rehbere göre, 2011’den bu yana Bitcoin kümülatif olarak %20 milyonu aşkın büyüme kaydetti. Bitcoin’in yıllık ortalama getirisi, %230 seviyesinde gerçekleşti ve bu oran Nasdaq 100 endeksinin 10 katından daha fazla bir büyümeye karşılık geldi.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

SGK’dan 1 Kuruş Borç İçin 175 TL Masrafla Haciz Şoku

SGK’nın 1 kuruş borcu olan bir vatandaşa haciz işlemi başlattığını ortaya koyan Mehmet Akif Cenkci, X hesabında paylaştığı belgelerle sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Kredi Kartı Bilgilerinizi Koruyun: Infostealer Zararlı Yazılımı Chrome’un Güvenliğini Aştı

Infostealer adlı zararlı yazılım, Google Chrome’un güvenlik önlemlerini aşarak kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerine erişim sağlıyor. İşte Infostealer’a karşı alınabilecek önlemler.

Son 7 Yılın En Çok Kazandıran Yatırımı: Altın mı, Konut mu?

BETAM’ın araştırmasına göre, son 7 yılda altın en yüksek getiriyi sağladı, konut ise kira getirisiyle birlikte en kazançlı ikinci yatırım aracı oldu.

BİM, Dijital Katılım Bankası Kurmak İçin İlk Adımı Attı

BİM, dijital katılım bankasına iştirak etmeyi planladığını duyurdu. SPK’dan alınan görüşle araştırma çalışmaları sürdürülüyor.