Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin yatırım atağını sürdüreceğini vurgulayarak, özellikle yeni nesil araçlar ve bölgesel kalkınma projeleri kapsamında önemli adımlar atılacağını açıkladı. Kacır, hem mevcut yatırımcılardan hem de yeni markalardan yeni yatırım duyurularının yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.
Bölgesel Kalkınma İçin 1,8 Trilyon Liralık Eylem Planı
DOKAP, GAP, KOP ve DAP bölge kalkınma idarelerinin 2024-2028 yıllarını kapsayan eylem planlarının detaylarını paylaşan Kacır, bu dört bölge için toplamda 1 trilyon 800 milyar liralık yatırım planlandığını ifade etti. Bu yıl yalnızca 345 milyar liralık kamu yatırımının eylem planları kapsamında gerçekleşmesi öngörülüyor. Kacır, bu rakamın 2025 bütçesindeki toplam yatırımın dörtte birine karşılık geldiğini belirtti.
DOKAP Eylem Planı kapsamında ise tarım için 40 milyon lira, mavi ekonomi için 13,5 milyar lira ve turizm için 30 milyar lirayı aşan yatırımlar hedefleniyor. Yeşil Yol Projesi ile Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan 2 bin 854 kilometrelik hattın 1510 kilometresinin tamamlandığını hatırlatan Kacır, projenin 2028’e kadar tamamlanacağını vurguladı.
Türkiye Otomotivde Atılımda: 1 Milyon Elektrikli Araç Hedefi
Kacır, Türkiye’nin otomotiv sektörü için de iddialı hedeflerini paylaştı. 22 yıl önce yılda yalnızca 300 bin araç üretilirken, bu rakamın 2023’te 1 milyon 450 bine ulaştığını açıkladı. Türkiye’nin otomotiv ihracatının 37 milyar doları bulduğunu belirten Kacır, bu başarının arkasında Togg projesi gibi stratejik adımların yer aldığını söyledi.
Bugün Türkiye genelinde yaklaşık 30 bin kamuya açık şarj istasyonu, bunların içinde de 12 bine yakın hızlı şarj istasyonu bulunuyor. Bakanlık, özellikle kırsal bölgelerde altyapıyı yaygınlaştırmak adına yeni destek programları açıklamaya devam ediyor.
Çinli Devler Türkiye’ye Geliyor: Manisa ve Samsun’da Dev Yatırımlar
Son bir yılda Çin’in iki önemli otomobil markasının Türkiye’de yatırım yapacağını duyurduklarını hatırlatan Kacır, bu yatırımların Manisa ve Samsun’da gerçekleşeceğini söyledi. Bu iki yatırım, yıllık 350 bin araç üretim kapasitesi anlamına geliyor.
Kacır, 2030 yılına kadar yıllık 1 milyon yeni nesil araç üretim kapasitesi hedeflediklerini ve bu kapasiteyle Türkiye’nin otomotivde küresel merkez haline geleceğini ifade etti.
Yeni Duyurular Yolda: Türkiye Küresel Yatırımcıların Rotasında
Türkiye’nin serbest ticaret ve Gümrük Birliği anlaşmaları sayesinde küresel yatırımcılar açısından stratejik bir merkez olduğunu belirten Kacır, mevcut markaların da yatırımlarını artırma yolunda olduğunu söyledi. “Bu yıl içinde hem mevcut üreticilerden hem de yeni markalardan yeni nesil araç yatırımları açıklayacağız” diyerek müjdeli haberlerin yolda olduğunun sinyalini verdi.