ümit özdağ

Avrupa Birliği’nin (AB) üst düzey bürokratları, İran’ın İsrail’e yönelik 200’e yakın balistik füze saldırısı sonrası kınama mesajları yayımladı. Salı akşamı gerçekleşen bu olay, Avrupa’da büyük bir yankı uyandırdı ve AB yetkilileri tepkilerini sert ifadelerle dile getirdi. İran, Hizbullah militanlarına yönelik saldırılar ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından İsrail’i hedef almıştı.

AB’den Sert Tepki

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, X platformu üzerinden paylaştığı gönderide, İran’ın saldırısını en güçlü şekilde kınadığını belirtti. Borrell, “Saldırılar ve misillemelerin tehlikeli bir döngüye yol açabileceğini ve bu durumun bölge genelinde kontrol dışına çıkma riski taşıdığını” vurguladı. AB’nin bu gerilimin sona erdirilmesine yönelik çabalarını artıracağını belirten Borrell, “Acil bir ateşkesin” şart olduğunu söyledi.

Borrell’in Uyarısı

Borrell, bir gün önce bakanlarla gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Hem İsrail’in hem de Lübnan’ın egemenliği garanti altına alınmalı. Daha fazla askeri müdahale, mevcut durumu dramatik bir şekilde kötüleştirebilir ve bundan kaçınılmalıdır” dedi. AB’nin, Lübnan’ın çökme riski altında olan devlet kurumlarını koruma konusunda kolektif bir taahhütle hareket etmesi gerektiğini de ekledi.

Çekya’nın Tavrı

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail’in yanında olduklarını vurguladı. Fiala’nın bu açıklaması, Çekya’nın, İsrail karşıtı açıklamaları engellemeye yönelik adımlarının bir devamı niteliğindeydi. Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Avusturya gibi ülkeler, İsrail’e yönelik eleştirel tutumları boşa çıkararak İsrail’i desteklemeye devam ettiler.

Avrupa’da İran’a Tepkiler Artıyor

Hollanda‘da koalisyon hükümetinin ortaklarından Özgürlük Partisi‘nin lideri Geert WildersAli Hamaney’in bir gönderisini alıntılayarak sert tepki gösterdi. Wilders, Hamaney’e yönelik sert ifadelerle İsrail’in yanında olduklarını belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da İran’ın saldırısını sert bir şekilde kınadı ve “İran derhal bu saldırıları durdurmalı” dedi.

Bölgesel Gerilim ve AB’nin Tavrı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü gün X platformunda yaptığı paylaşımda, İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michelise İran’ın saldırısını bölgesel güvenliğe yönelik büyük bir tehdit olarak nitelendirdi ve “Bu tehlikeli döngü artık sona ermeli” dedi.

İran’ın Misillemesi

Öte yandan, İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, bu saldırıların “hukuki, mantıklı ve meşru bir karşılık” olduğunu belirterek, İran vatandaşlarına ve çıkarlarına yönelik ihlallerin bu saldırılarla yanıt bulduğunu duyurdu. Yeni bir saldırı durumunda, daha sert bir karşılık verileceğini de ekledi.

Ne Olmuştu?

İran, Hizbullah’a yönelik saldırılar ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesi sonrası İsrail’e 200’e yakın balistik füze saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İran’ın bu saldırısında 10 milyon insanın hedef alındığını belirtti. İsrail’de halk sığınaklara çekildi, ancak saldırıdan birkaç saat sonra tehdit ortadan kalktı ve halk evlerine döndü. İsrail, bu saldırıya misilleme yapacağını duyurdu.

İran’ın füze saldırıları sonrası Tel Aviv’de bir binaya isabet eden füze büyük bir hasara yol açarken, İsrail ordusu, saldırı tehdidinin sona erdiğini açıkladı. Tel Aviv’de gerçekleşen silahlı bir saldırıda ise altı kişi hayatını kaybetti.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Hizbullah, Genel Sekreter Nasrallah’ın Ölümünü Doğruladı

Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in düzenlediği hava saldırısında öldüğünü doğruladı. Detaylar haberimizde.

İran, Nasrallah’ın Ölümü Nedeniyle 5 Gün Yas İlan Etti

İran, Hizbullah lideri Nasrallah’ın ölümünün ardından 5 günlük yas ilan etti. Ali Hamaney, Nasrallah’ın ölümünü “direniş cephesi için büyük kayıp” olarak nitelendirdi.

Ömer bin Ladin Fransa’dan Sınır Dışı Edildi: Ülkeye Girişi Yasaklandı

Fransa, Usame bin Ladin’in oğlu Ömer bin Ladin’i terörü övdüğü gerekçesiyle sınır dışı etti ve ülkeye girişini yasakladı.

ABD – Rusya Gerilimi Diddy Skandalıyla Büyüyor: FBI Her Şeyi Biliyordu

Sean ‘Diddy’ Combs’un seks ticareti skandalı ABD ile Rusya arasında gerilim yarattı. Rusya, FBI ve Beyaz Saray’ın bu skandalı sakladığını iddia etti.