ümit özdağ

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Gazze’yi terk etmeyeceklerini belirterek, İsrail’in Gazze üzerindeki saldırılarını sert bir şekilde eleştirdi. Abbas, savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini vurgularken, Gazze’nin İsrail’e terk edilmeyeceğini açıkça ifade etti.

“Gazze’nin Tek Karışı Bile Verilmeyecek”

Abbas, konuşmasında “Gazze’nin tek karışını bile İsrail’in almasına izin vermeyeceğiz” diyerek Filistin topraklarının işgaline karşı sert bir duruş sergiledi. Özellikle Gazze Şeridi’ndeki savaş için “soykırım” ifadesini kullanan Abbas, İsrail’in Gazze’yi neredeyse tamamen yok ettiğini ve buranın artık yaşanabilir bir yer olmaktan çıktığını söyledi. Filistin lideri, dünya toplumlarına da seslenerek, “Bu delilik sona ermeli. Tüm dünya halkımıza yapılanlardan sorumludur” dedi.

“Terk Etmeyeceğiz!”

Abbas, kürsüye çıktığında alkışlarla karşılandı ve konuşmasının başında üç kez üst üste “Terk etmeyeceğiz, terk etmeyeceğiz, terk etmeyeceğiz” diyerek Filistin davasına olan kararlılıklarını bir kez daha vurguladı. Abbas, Filistin’inatalarının yurdu olduğunu ve bu toprakları hiçbir şekilde terk etmeyeceklerini belirtti. “Filistin bizim yurdumuz. Babalarımızın, dedelerimizin yurdu. Bizim kalacak. Orayı terk edecek birileri varsa, o da işgalcilerdir” dedi.

Savaşın Yıkıcı Sonuçları

Filistinli yetkililere göre, 7 Ekim‘den bu yana İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 41 binden fazla insan hayatını kaybetti. Gazze’deki 2,3 milyon nüfusun büyük kısmı yerlerinden edildi ve açlık tehdidi altında yaşıyor. Abbas, Gazze’deki savaşın sona ermesi ve taraflar arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

Tampon Bölgelere Hayır

Abbas, ayrıca Gazze’de tampon bölgelerin kurulmasına ve Gazze’nin parçalanmasına karşı olduklarını da açıkladı. “Gazze’nin bir santimetresinin bile alınmasına izin vermeyeceğiz” diyen Abbas, Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’ndeki sınır kontrolleri dahil tüm yetkileri ele alması gerektiğini söyledi. Bu süreçte, savaş sonrası seçimlerinyapılmasının da mümkün olacağını ifade etti.

İsrail’in Tepkisi

İsrail’in BM elçisi Danny Danon, Abbas’ın bu sert konuşmasına yanıt vererek, Filistin liderinin BM karşısında yalnızca barıştan bahsettiğini ve 7 Ekim’de Hamas’ın saldırılarını kınamadığını belirtti. Danon, Abbas’ın Filistin halkı adına yalnızca bir kısmı temsil ettiğini öne sürdü.

ABD’den İsrail’e Askeri Yardım

Bu arada, İsrail Savunma Bakanlığı, ABD’nin İsrail’e 8,7 milyar dolarlık askeri yardım paketi göndereceğini açıkladı. Bu yardımın büyük bir kısmı, İsrail’in hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve askeri hedeflerine destek sağlanması amacıyla kullanılacak. Paketin 3,5 milyar doları “temel askeri tedarik” için ayrılırken, 5,2 milyar doları ise hava savunma sistemlerine harcanacak. İsrail ordusu, Gazze’deki operasyonlarının yanı sıra, Lübnan’da da yoğun hava saldırılarını sürdürüyor.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Hizbullah, Genel Sekreter Nasrallah’ın Ölümünü Doğruladı

Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in düzenlediği hava saldırısında öldüğünü doğruladı. Detaylar haberimizde.

İran, Nasrallah’ın Ölümü Nedeniyle 5 Gün Yas İlan Etti

İran, Hizbullah lideri Nasrallah’ın ölümünün ardından 5 günlük yas ilan etti. Ali Hamaney, Nasrallah’ın ölümünü “direniş cephesi için büyük kayıp” olarak nitelendirdi.

Ömer bin Ladin Fransa’dan Sınır Dışı Edildi: Ülkeye Girişi Yasaklandı

Fransa, Usame bin Ladin’in oğlu Ömer bin Ladin’i terörü övdüğü gerekçesiyle sınır dışı etti ve ülkeye girişini yasakladı.

ABD – Rusya Gerilimi Diddy Skandalıyla Büyüyor: FBI Her Şeyi Biliyordu

Sean ‘Diddy’ Combs’un seks ticareti skandalı ABD ile Rusya arasında gerilim yarattı. Rusya, FBI ve Beyaz Saray’ın bu skandalı sakladığını iddia etti.