Son dönemde TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı tartışmalara yeni bir boyut kazandırsa da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yönelik ‘TBMM’de terörün bittiğini ilan et’ ve ‘umut hakkı için başvur’ çağrısı gündemde önemli bir yere sahip. Öcalan’ın umut hakkından faydalanması için İnfaz Kanunu’nda tek maddelik bir değişiklik yapılması gerektiği ifade ediliyor, ancak bu durum kamuoyunda geniş bir tepkiye yol açmış durumda.
Bahçeli’den Umut Hakkı Çağrısı
MHP lideri Devlet Bahçeli, tarihi açıklamasında Abdullah Öcalan’ın silah bırakılacağını ilan etmesi koşuluyla “umut hakkı” kapsamında değerlendirilebileceğini dile getirdi. Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet cezası almış kişilerin cezalarının belirli bir süreden sonra gözden geçirilmesi anlamına geliyor. Bu hak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da gündeme alınmış ve Türkiye’ye uygulanması tavsiye edilmişti.
Öcalan’ın Umut Hakkından Yararlanması Mümkün mü?
AİHM’in 2014’te aldığı kararda, Öcalan’ın ömür boyu cezaevinde tutulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’neaykırı olduğu vurgulandı. Türkiye’nin AİHM kararını uygulaması halinde, 25 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan Öcalan için İmralı’nın kapıları açılabilir. Ancak bu durumda yalnızca Öcalan değil, örgüt liderleri de serbest kalabilir. Bu konuyla ilgili nasıl bir yol haritasının izleneceği ise henüz belirsizliğini koruyor.
İmralı Görüşmeleri ve Yeni Çözüm Süreci
Bahçeli’nin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleriyle görüşmesi Ankara kulislerinde yeni bir çözüm sürecisöylentisini başlattı. İstihbarat yetkililerinin, Öcalan ile görüşmeler yürüttüğü ve Rojava’daki durum gibi konular üzerinden PKK’nın silah bırakması yönünde uzlaşmaya varıldığı iddia ediliyor. Ancak Bahçeli bu iddialara karşı çıkıyor ve süreçte yeni bir kapının açıldığını belirtiyor.
İnfaz Kanunu ve Öcalan İçin Umut Hakkı
İnfaz Kanunu’nun 107. maddesine göre, Öcalan’ın mahkûm olduğu suç nedeniyle ömür boyu cezaevinde kalması öngörülüyor. AİHM’nin Vinter Kararı gereği, ömür boyu hapis cezası 25 yıl sonra yeniden gözden geçirilmeli. Türkiye, Anayasanın 90. maddesiyle AİHM kararlarını yasalardan üstün tutmakta. Bu durumda, Öcalan’ın serbest bırakılmasıteorik olarak mümkün hale gelebilir.