ümit özdağ

Türkiye, İstanbul’da bebek ölümlerine sebep olan ve soruşturmayı yürüten savcıyı ölümle tehdit eden ‘Yenidoğan Çetesi’ skandalını konuşuyor. 10 bebeğin ölümüne neden olan çeteye karşı yürütülen soruşturma nasıl başladı, şu an hangi aşamada, şüpheliler hangi suçlarla yargılanıyor ve haklarında ne kadar ceza isteniyor? Bu devasa soruşturmayı 7 maddede özetledik.

1- Soruşturma Ne Zaman Başladı?

İstanbul’da bazı özel hastanelerin yenidoğan bakım ünitelerinde meydana gelen bebek ölümleri, CİMER başvuruları ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün ihbarları ile ortaya çıktı. Soruşturma, 21 Mayıs 2023 tarihinde Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldı. İddiaya göre, bu hastanelerin yenidoğan üniteleri insanlık dışı koşullarda faaliyet gösteriyordu ve bebek ölümleri bu ihmaller sonucu gerçekleşiyordu.

2- Soruşturma Hangi Aşamada?

Soruşturma kapsamında 47 kişi şüpheli olarak gözaltına alındı. Bunlardan 22’si tutuklanırken, diğer şüpheliler adli kontrolle serbest bırakıldı. Savcılık, 16 Ekim 2024 tarihinde bu kişiler hakkında kapsamlı bir iddianame hazırladı. İddianame, hem ölen bebeklerin hem de olaydan etkilenen ailelerin mağduriyetini gözler önüne seriyor.

3- İddianamede İstenen Cezalar

İddianamede, ölen 10 bebek “maktul” olarak geçerken, 5 kişi müşteki olarak yer aldı. Ayrıca, SGK İstanbul İl Müdürlüğü de suçtan zarar gören kurum olarak listelendi. 47 kişilik şüpheli grubun başında olduğu belirtilen doktor Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında, kasten öldürme, nitelikli dolandırıcılık ve suç örgütü kurma gibi suçlardan toplamda 177 ila 582 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise benzer suçlardan 180 ila 589 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

4- Soruşturmanın Detayları

Bu çetenin, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları ile ortak hareket ederek, bebekleri belirledikleri özel hastanelere sevk ettikleri belirlendi. Bu nakiller sırasında, bebeklerin uygun tedavi almadıkları ve hastanelerde daha uzun süre tutulup, SGK’den daha yüksek ödemeler alındığı tespit edildi. Şüpheliler, bebeklerin hayatını riske atarak maddi kazanç sağladıkları için suçlanıyorlar. Çetenin başındaki isimler olan Fırat Sarı ve İlker Gönen’in, birçok özel hastanenin yenidoğan bakım ünitelerini kiralayarak, bu üniteleri suistimal ettiği ve 112 Acil Çağrı Merkezi ile bağlantılı kişiler aracılığıyla bebekleri uygun olmayan hastanelere sevk ettiği kaydedildi.

5- Bebek Ölümlerine Neden Olan İhmaller

İddianamede yer alan raporlara göre, 10 bebeğin ölümü tıbbi ihmaller nedeniyle gerçekleşti. Bu ihmaller arasında, entübasyon işlemlerinin gecikmesi, uzman doktorların görevde bulunmaması ve bebeklerin uygun tedavi merkezlerine nakledilmemesi gibi detaylar yer alıyor. Örneğin, bir bebek, çocuk yoğun bakıma sevk edilmesi gerekirken, doktoru olmayan bir yenidoğan ünitesine sevk edilmiş ve burada hayatını kaybetmiştir. Bu tür olaylar, ihmallerin ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.

6- ‘Malen Sorumlu’ Olarak Yer Alan Hastaneler

Soruşturmanın detaylarında, bu olaylara karışan 19 özel hastane ve sağlık şirketi de sorumlu olarak yer aldı. Bu hastaneler arasında Özel Avrupa Şafak, Silivri Kolan Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi gibi bilinen sağlık kuruluşları bulunuyor. İddianamede, bu hastaneler ve şirketlerin suçtan maddi kazanç sağladıkları gerekçesiyle kapatılması ve mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.

7- Soruşturma Savcısına Ölüm Tehdidi

Soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Savcısı Y.E, makamında ölümle tehdit edildi. Avukat A.A, bazı şüphelilerin tahliye edilmemesi durumunda savcıya yönelik suikast planlandığını ve ailesine zarar verileceğini söyleyerek savcıyı tehdit etti. Bu olayla ilgili olarak 8 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 5’i tutuklandı.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Semih Çelik Cinayetinde Yeni Gelişmeler: Eski ve Yeni Sevgilisini Katletti

Fatih’te kasap Semih Çelik, eski ve yeni sevgililerini öldürdü. Edirnekapı surlarından başını keserek attığı İkbal Uzuner ve Eyüpsultan’da öldürdüğü Ayşenur Halil ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.

KYK Yurdunda Yaşanan Şüpheli Ölüm: Doğuş Can Kavaklı’nın Ardındaki Sır

Samsun’da KYK yurdunda 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili intihar iddiaları araştırılıyor.

Kayıp Samet Şeker Çorum’da Aracıyla Ölü Bulundu

Başlık Özetleri Gizle Kayıp Samet Şeker’den Acı Haber GeldiMüge Anlı’ya BaşvurulmuştuÇorum’da Büyük…

Çetaş Otomotiv Başkanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Taşar Vefat Etti

Çetaş Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Taşar, otomotiv ve Galatasaray camiasının sevilen isimlerindendi.