Malatya'daki Deprem: Kısmen Artçı, Kısmen de Bağımsız Bir Olay!

ABD’deki Cornell Üniversitesi‘nde görev yapan uzmanlar, merkez üssü Malatya’nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki depreme dair dikkat çeken bir analiz yayımladı. Dr. Judith Hubbard ve Dr. Kyle Bradley, 2020 Elazığ depremi ile 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında yaşanan kırılmaların etkilerine dikkat çekerek, Malatya’daki depremin bu sismik boşlukta meydana geldiğini öne sürdü.

Sismik Boşluk ve Malatya Depremi

Makalede, Elazığ depremi ile 6 Şubat depremlerinin olduğu bölgede farazi bir “sismik boşluk” olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu boşlukta yeni kırılmaların yaşandığını belirtti. Malatya’daki depremin, bu sismik boşluğun ortasında meydana geldiğini öne süren uzmanlar, 6 Şubat depremlerinin artçılarının yaşandığı alanın en uç noktasında olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlar, Malatya depreminin 6 Şubat depremlerinin etkisiyle tetiklenmiş olabileceğini ve bunun, hem artçı deprem hem de bağımsız bir olay olarak değerlendirilebileceğini belirttiler.

Depremin Yeri ve Büyüklüğü Üzerindeki İncelemeler

Makalede, Malatya depreminin Elazığ depreminin güneybatısındaki kırılmaya yakın bir noktada meydana geldiği vurgulandı. Uzmanlar, bu depremin 2020’deki Elazığ depreminin kayma alanı içinde kalıp kalmadığı konusunda daha ayrıntılı çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Malatya’daki depremin, tahmin edilen 5 büyüklüğündeki depremden daha büyük olduğunu ve 5,9 büyüklüğüyle araştırmacıları şaşırttığını ifade ettiler.

Dr. Hubbard ve Dr. Bradley, “Bu deprem muhtemelen tetiklenmiş bir olaydır; kısmen artçı deprem, kısmen de kendi başına bir deprem” açıklamasını yaparak, depremin etkilerinin daha detaylı incelenmesi gerektiğini belirttiler.

Sismik Boşluk Nedir ve Neden Önemlidir?

Sismik boşluk, belirli bir fay hattında uzun süre büyük bir deprem olmamış bir bölgeyi tanımlar. Uzmanlar, böyle bölgelerin gelecekteki depremler için potansiyel risk taşıdığını ifade ediyor. Malatya’da yaşanan bu deprem de, bölgede daha önce meydana gelen büyük depremlerin yarattığı baskıların sonucu olarak değerlendiriliyor.

Malatya’daki depremin büyüklüğünün, bölgede beklenenden daha büyük olması, uzmanların sismik boşlukların potansiyel tehlikesine dair endişelerini artırdı. 2020 ve 2023 depremleri, bu boşluktaki baskıyı artırarak, Malatya’daki depremin meydana gelme olasılığını yükseltmiş olabilir.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Semih Çelik Cinayetinde Yeni Gelişmeler: Eski ve Yeni Sevgilisini Katletti

Fatih’te kasap Semih Çelik, eski ve yeni sevgililerini öldürdü. Edirnekapı surlarından başını keserek attığı İkbal Uzuner ve Eyüpsultan’da öldürdüğü Ayşenur Halil ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.

KYK Yurdunda Yaşanan Şüpheli Ölüm: Doğuş Can Kavaklı’nın Ardındaki Sır

Samsun’da KYK yurdunda 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili intihar iddiaları araştırılıyor.

Kayıp Samet Şeker Çorum’da Aracıyla Ölü Bulundu

Başlık Özetleri Gizle Kayıp Samet Şeker’den Acı Haber GeldiMüge Anlı’ya BaşvurulmuştuÇorum’da Büyük…

Çetaş Otomotiv Başkanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Taşar Vefat Etti

Çetaş Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Taşar, otomotiv ve Galatasaray camiasının sevilen isimlerindendi.