ümit özdağ

MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal ve eşi Ece Uysal, Kıbrıs’ta yaşanan sahte diploma iddialarına ilişkin haberler nedeniyle gazetecilere dava açtı. Uysal, aralarında Gazete Duvar‘ın da bulunduğu medya kuruluşlarının bu iddiaları haberleştirmesini ‘iftira’ olarak nitelendirerek yasal süreci başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gazetecilerin 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Sahte Diploma İddiaları ve Yasal Süreç

Kıbrıs’taki Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi‘nde (KTSÜ) yaşanan sahte diploma skandalıyla ilgili çıkan haberlerde, MHP’li vekil Levent Uysal’ın talimatıyla üniversitenin dijital verilerinin silindiği iddia edilmişti. Uysal’ın eşi Ece Uysal‘ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu üniversitede, sahte diplomaların verildiğine dair ciddi iddialar gündeme gelmişti. Bu iddiaları haberleştiren medya kuruluşları arasında Gazete DuvarBirGün ve Sol Haber Portalı bulunuyor.

3 Haziran’da Gazete Duvar’ın yayımladığı haber başlığında, “Kıbrıs’ta sahte diploma soruşturması: MHP’li vekilin talimatıyla ‘veriler silindi’ iddiası” ifadeleri yer almıştı. Bu haber, MHP’li vekil tarafından yalanlanarak dava konusu yapıldı.

İddiaların Kaynağı ve Gazetecilere Yönelik Suçlama

Gazete Duvar’ın haberinde, Kıbrıs Postası yazarı Levent Özadam’ın aktardığı bilgiler de yer alıyordu. Özadam, üniversite rektörü İbrahim Levent Timur’un sahte diploma iddialarına dair, “İmzamı taklit ettiler” şeklinde ifade verdiğini belirtmişti. Uysal, bu iddiaların iftiradan ibaret olduğunu savunarak, gazetecilere dava açtı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Uysal ve eşi müşteki olarak yer alırken, Gazete Duvar’ın imtiyaz sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü sanık olarak gösterildi. Savcılık, Uysal ve eşine yönelik ‘işlemedikleri bir suç sebebiyle soruşturma ve kovuşturma başlatılması amacı taşıyan iftira’suçundan gazetecilerin 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Davanın Etkileri ve Gazetecilere Yönelik Eleştiriler

Bu dava, gazetecilerin mesleki sorumlulukları ile basın özgürlüğü arasındaki ince çizgiyi bir kez daha gündeme taşıdı. Davanın sadece Gazete Duvar ile sınırlı kalmadığı, BirGün Gazetesi ve Sol Haber Portalı‘na da açıldığı öğrenildi. Özellikle gazetecilerin yaptıkları haberlerin doğruluğunu ve kamuoyunu bilgilendirme haklarını koruma sorumluluğu, bu davayla birlikte daha da tartışılır hale geldi.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Semih Çelik Cinayetinde Yeni Gelişmeler: Eski ve Yeni Sevgilisini Katletti

Fatih’te kasap Semih Çelik, eski ve yeni sevgililerini öldürdü. Edirnekapı surlarından başını keserek attığı İkbal Uzuner ve Eyüpsultan’da öldürdüğü Ayşenur Halil ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.

KYK Yurdunda Yaşanan Şüpheli Ölüm: Doğuş Can Kavaklı’nın Ardındaki Sır

Samsun’da KYK yurdunda 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili intihar iddiaları araştırılıyor.

Kayıp Samet Şeker Çorum’da Aracıyla Ölü Bulundu

Başlık Özetleri Gizle Kayıp Samet Şeker’den Acı Haber GeldiMüge Anlı’ya BaşvurulmuştuÇorum’da Büyük…

Çetaş Otomotiv Başkanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Taşar Vefat Etti

Çetaş Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Taşar, otomotiv ve Galatasaray camiasının sevilen isimlerindendi.