ümit özdağ

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları birinci yılını doldururken, yıkımın boyutları uydu görüntülerine yansıdı. 7 Ekim 2023’te başlayan çatışmalar, binlerce can kaybına ve büyük bir yıkıma yol açtı. Gazze’deki durumu gözler önüne seren bu görüntüler, bölgedeki insani krizin boyutlarını bir kez daha gündeme taşıdı.

Gazze’deki Kayıplar Artıyor

İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlayan saldırılarında17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere toplamda 41 bin 870 Filistinli yaşamını yitirdi. Aynı saldırılarda 97 bin 166 kişi yaralanırken, sivil altyapının büyük kısmı tahrip edildi. Özellikle hastaneler ve eğitim kurumları hedef alındı, halkın sığındığı bu yerler de zarar gördü.

ümit özdağ

Enkaz Altında Kalan Binlerce Kişi

Bölgedeki kaynaklar, enkaz altında hala binlerce ölü olduğunu bildiriyor. İsrail’in düzenlediği bu saldırılarda Gazze’nin büyük bir kısmı yerle bir olurken, halkın barınabileceği alanlar hızla daralıyor. Uydu görüntüleri, bu yıkımın büyüklüğünü tüm dünyaya gösteriyor.

ümit özdağ

İsrail’in Kayıpları

İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda 347’si karadan işgal sırasında olmak üzere 728 askerin öldüğünü açıkladı. Saldırılarda, İsrail’e karşı Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları 1200 İsrailliyi öldürdü, 5 bin 132 kişiyi yaraladı.

Esir Takası ve İnsani Ara

Çatışmalar sürecinde, 24 Kasım 2023’te başlayan 4 günlük insani ara 3 gün daha uzatıldı. Bu süreçte 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Ancak, İsrail’in Filistinlileri alıkoyma ve hapsetme politikası devam ediyor.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Durum

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de İsrail askerleri ve yerleşimciler, 7 Ekim 2023’ten bu yana 742 Filistinliyi öldürdü. Bu bölgelerdeki saldırılar da Gazze’deki gibi büyük bir tahribata ve kayba yol açtı.

Gazze’deki Yıkım Uydu Görüntülerinde

ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Planet LabsGazze’deki yıkımı kayıt altına aldı. Bu görüntüler, İsrail’in 1 yılını dolduran saldırılarının bölgede nasıl bir tahribata neden olduğunu gözler önüne seriyor. Uydu görüntülerinde, özellikle Gazze’nin sivil altyapısının büyük ölçüde yok olduğu görülüyor.

ümit özdağ

Gazze-Mısır sınırı ve Philadelphi Koridoru (23 Kasım 2023/22 Ağustos 2024)

ümit özdağ

İsrail’in düzenlediği hava saldırısı sonrası Gazze’de bir yerleşim bölgesi. (17 Haziran 2024/27 Haziran 2024)

ümit özdağ

Refah kenti (23 Kasım 2023/22 Ağustos 2024)

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Hizbullah, Genel Sekreter Nasrallah’ın Ölümünü Doğruladı

Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in düzenlediği hava saldırısında öldüğünü doğruladı. Detaylar haberimizde.

İran, Nasrallah’ın Ölümü Nedeniyle 5 Gün Yas İlan Etti

İran, Hizbullah lideri Nasrallah’ın ölümünün ardından 5 günlük yas ilan etti. Ali Hamaney, Nasrallah’ın ölümünü “direniş cephesi için büyük kayıp” olarak nitelendirdi.

Ömer bin Ladin Fransa’dan Sınır Dışı Edildi: Ülkeye Girişi Yasaklandı

Fransa, Usame bin Ladin’in oğlu Ömer bin Ladin’i terörü övdüğü gerekçesiyle sınır dışı etti ve ülkeye girişini yasakladı.

ABD – Rusya Gerilimi Diddy Skandalıyla Büyüyor: FBI Her Şeyi Biliyordu

Sean ‘Diddy’ Combs’un seks ticareti skandalı ABD ile Rusya arasında gerilim yarattı. Rusya, FBI ve Beyaz Saray’ın bu skandalı sakladığını iddia etti.