Artvin’de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen ve Türkiye’nin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, enerji üretimine başladı. Su seviyesinin belirli noktalarda 20 ila 40 metre arasında çekilmesi sonucu daha önce su altında kalan Çevreli, Çeltikdüzü, Tekkale köyleri ile Lantiyet ve Dutdere mahalleleri gün yüzüne çıktı.
Yusufeli Barajı: Türkiye’nin En Yüksek Barajı
Yusufeli ilçesinde, Çoruh Nehri üzerinde projelendirilen Yusufeli Barajı, 275 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 5. en yüksek barajı olarak biliniyor. Barajın inşaatı 26 Şubat 2013 tarihinde başladı ve hidroelektrik santrali (HES) ile tamamlandı.
Baraj yapımı sürecinde Yusufeli halkı, yeni yerleşim yerlerine taşındı. 22 Kasım 2022’de su tutmaya başlayan baraj, eski Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı.
Yusufeli Barajı’nda Enerji Üretimi Başladı
Yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip olan Yusufeli Barajı, su seviyesi 686 kotuna ulaşınca enerji üretimine başladı. Tam kapasite enerji üretimi için su seviyesinin 710 kotuna ulaşması bekleniyor.
Sular Çekilince Köyler Ortaya Çıktı
Yusufeli Barajı’nda enerji üretiminin başlamasının ardından su seviyesinin bazı yerlerde 20 metre, bazı yerlerde ise 40 metre çekilmesiyle birlikte su altında kalan eski yerleşim yerleri tekrar ortaya çıktı. Çevreli, Çeltikdüzü, Tekkale köyleri ve Lantiyet, Dutdere mahalleleri suyun çekilmesiyle yeniden görünür hale geldi.
Köylerine Dönenler Anılarını Canlandırıyor
Su seviyesinin düşmesiyle eski köylerine dönüp anılarını canlandıran köylüler, su altında kalan yerleri ziyaret ediyor. Eski Tekkale köyü sakinlerinden Halim Tüylüoğlu, suyun çekilmesiyle birlikte köylerini ziyaret ettiklerini ve anılarını tazelediklerini dile getirdi. Tüylüoğlu, “Burada doğup büyüdük. Sular altında kalan köyümüzü tekrar görmek ve eski anılarımızı hatırlamak için buraya geldik. Görünmeyen kalemiz yeniden ortaya çıktı, mahallemizin bir kısmı görünür hale geldi” dedi.