ümit özdağ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fay hattının tehlikelerine dikkat çekerek, 250 yıldır enerji biriktiren bu fayın 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirtti. 1999 İzmit Depremiile 1912 Mürefte Depremi arasındaki hattın henüz kırılmadığını vurgulayan Tatar, her yıl 2.5 santimetre batıya doğru hareket eden bu fayın, elastik payı tükendiğinde kırılacağını ifade etti.

250 Yıllık Birikim: Marmara’da Büyük Bir Deprem Bekleniyor

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 2’nci Meclis Toplantısı’nda, Marmara Bölgesi’nin deprem riski masaya yatırıldı. Toplantıya katılan Prof. Dr. Orhan Tatar, 250 yıldır enerji toplayan Marmara fay hattının, 7.2 ile 7.8 büyüklüğü arasında bir deprem üretebileceğini söyledi. “Bugüne kadar fayın 6 ila 7 metre yer değiştirdiğini biliyoruz” diyen Tatar, fayı kıracak enerjinin biriktiğini ve bu kırılmanın büyük bir depremle sonuçlanabileceğini belirtti.

6 Şubat Depremleri ve Bursa’nın Deprem Riski

Prof. Dr. Tatar, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülkemize hatırlattığı acı derslere de değindi. “6 Şubat, hiçbir hatayı affetmedi” diyen Tatar, 85 milyon insanın depreme hazırlık konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Bursa’nın yüksek deprem riski taşıdığına dikkat çeken Tatar, Marmara’nın sadece kuzeyinde değil, güneyinde de aktif fay hatlarının bulunduğunu ifade ederek, 1855 Bursa Depremi’nin Uluabat fay hattından kaynaklandığını hatırlattı.

Afetler İçin Daha Fazla Kaynak Ayrılmalı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, afetlere karşı hazırlık konusunda daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini vurguladı. “Afetlerle mücadeleye ayrılan kaynakların yetersiz olduğunu biliyoruz. Kentlerimizi afetlere hazır hale getirmek için önleyici yatırımlara daha fazla kaynak aktarmalıyız” diyen Bozbey, Marmara’daki kentlerin entegre bir yaklaşımla afetlere hazırlanması gerektiğini söyledi. Afet gönüllüleri eğitimlerinin önemine de değinen Bozbey, afet konteynerlerinin her mahallede bulunmasının gerekli olduğunu belirtti.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Semih Çelik Cinayetinde Yeni Gelişmeler: Eski ve Yeni Sevgilisini Katletti

Fatih’te kasap Semih Çelik, eski ve yeni sevgililerini öldürdü. Edirnekapı surlarından başını keserek attığı İkbal Uzuner ve Eyüpsultan’da öldürdüğü Ayşenur Halil ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.

KYK Yurdunda Yaşanan Şüpheli Ölüm: Doğuş Can Kavaklı’nın Ardındaki Sır

Samsun’da KYK yurdunda 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili intihar iddiaları araştırılıyor.

Kayıp Samet Şeker Çorum’da Aracıyla Ölü Bulundu

Başlık Özetleri Gizle Kayıp Samet Şeker’den Acı Haber GeldiMüge Anlı’ya BaşvurulmuştuÇorum’da Büyük…

Çetaş Otomotiv Başkanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Taşar Vefat Etti

Çetaş Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Taşar, otomotiv ve Galatasaray camiasının sevilen isimlerindendi.