ümit özdağ

2025 yılında emekli olmayı düşünen binlerce kişi, yüksek enflasyonun etkileri nedeniyle maaşlarının yüzde 30 oranında daha düşük olabileceğinden endişe duyuyor. 2024 yılında emeklilik dilekçesi verenlerin, 2025 yılında verecek olanlara göre daha avantajlı bir maaş alacağı öngörülüyor. Bu fark ise emeklilerin ömür boyu alacakları maaşı etkileyecek.

2024’te Emekli Olanlar Avantajlı

2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler, güncelleme katsayısı avantajı ile maaşlarını yüzde 30 daha yüksek alacaklar. Ancak 2025 yılı için maaş hesaplamalarında enflasyonun düşüş trendine girmesi bekleniyor ve bu durum, yeni emekli olacak kişilerin maaşlarında kayba yol açabilir. Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, bu konuda çeşitli çözüm önerileri üzerinde çalışıldığını belirtiyor.

Güncelleme Katsayısı Farkı

Karakaş, 2025 yılında emekli olacaklar için 2024 yılı parametrelerinin kullanılmasının mümkün olabileceğini ifade ediyor. Hükümetin bu konuda farklı senaryolar üzerinde durduğunu belirten Karakaş, özellikle güncelleme katsayısının dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. 2024 yılında emekli olanların güncelleme katsayısı, 2025 yılına göre daha avantajlı bir seviyede. Karakaş, güncelleme katsayısının baz alınarak, 2024’teki emeklilik parametrelerinin 2025 yılı için de uygulanabileceğini öne sürüyor.

Hükümetin Çalıştığı Formüller

Karakaş, çeşitli senaryolar üzerinde çalışıldığını, aradaki maaş farkının giderilmesi için hükümetin çeşitli formüller geliştirdiğini belirtiyor. Bunlar arasında 2024 yılında uygulanan güncelleme katsayısının 2025 yılı için de geçerli olabileceği senaryosu da bulunuyor. Ayrıca, kat sayı sistemi üzerinde de duruluyor. Bu sistemin uygulanması halinde, 2025’te emekli olacaklar, 2024’te emekli olanlarla aynı güncelleme katsayısına tabi olabilir.

SSK ve BAĞ-KUR’lular İçin De Formüller

Emekli sandığı sisteminin enflasyondan çok az etkilendiğini ifade eden Karakaş, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için de benzer bir modelin uygulanabileceğini söylüyor. Bu model, yüksek enflasyon nedeniyle 2025’te emekli olacakların maaş farkını gidermek amacıyla devreye girebilir. Böylece emekli olacaklar arasındaki hak kaybı minimuma indirilmiş olur.

Çözüm Arayışları Sürüyor

Emeklilik maaşlarında yüzde 30’a varan kayıplar yaşamamak için, yeni emekliler hükümetin çözüm önerilerini yakından takip ediyor. 2025 yılına kadar yapılacak düzenlemeler, hem mevcut emeklileri hem de emekli olmaya hazırlananları ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş’ın da belirttiği gibi, emeklilik maaş kaybı sorununu ortadan kaldıracak formüllerin üzerinde çalışılıyor ve 2025 yılına kadar net bir sonuç elde edilmesi bekleniyor.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

SGK’dan 1 Kuruş Borç İçin 175 TL Masrafla Haciz Şoku

SGK’nın 1 kuruş borcu olan bir vatandaşa haciz işlemi başlattığını ortaya koyan Mehmet Akif Cenkci, X hesabında paylaştığı belgelerle sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Kredi Kartı Bilgilerinizi Koruyun: Infostealer Zararlı Yazılımı Chrome’un Güvenliğini Aştı

Infostealer adlı zararlı yazılım, Google Chrome’un güvenlik önlemlerini aşarak kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerine erişim sağlıyor. İşte Infostealer’a karşı alınabilecek önlemler.

Son 7 Yılın En Çok Kazandıran Yatırımı: Altın mı, Konut mu?

BETAM’ın araştırmasına göre, son 7 yılda altın en yüksek getiriyi sağladı, konut ise kira getirisiyle birlikte en kazançlı ikinci yatırım aracı oldu.

BİM, Dijital Katılım Bankası Kurmak İçin İlk Adımı Attı

BİM, dijital katılım bankasına iştirak etmeyi planladığını duyurdu. SPK’dan alınan görüşle araştırma çalışmaları sürdürülüyor.