ümit özdağ

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin ve Adana’da yapılan yüksek katlı binaların deprem riskine uygun olmadığını belirterek sert uyarılarda bulundu. Birkaç gündür bölgedeki incelemelerini sürdüren Ercan, sosyal medya hesabı X üzerinden, bu yapılaşmanın ciddi bir tehlike yarattığını vurguladı.

Yüksek Katlı Binalar Tehlike Oluşturuyor

Prof. Dr. Ercan, özellikle Mersin’in Mezitli ilçesi Viranşehir’deki Soli Pompeipolis antik kentinde yaptığı incelemelere dayanarak, eski kent kalıntılarının başka bir bölgedeki depremin rezonansı ile yıkılmış olabileceğini ifade etti. Bu durumu örnek göstererek, Çukurova bölgesinde bulunan 16-21 katlı tüm binalarda acilen rezonans ölçümleri yapılması gerektiğini belirtti. Ercan, binaların mevcut durumu hakkında “Durum çok önemli” ifadelerini kullanarak, yetkililere çağrıda bulundu.

“Bu Bir İntihardır!”

Mersin’deki yapılaşmaya yönelik eleştirilerini sert bir dille dile getiren Ercan, bölgedeki gökdelenlerin jeolojik ve deprem bilimsel gerçeklere aykırı olarak inşa edildiğini söyledi. Bölgedeki toprak yapısının sulu ve gevşek olduğunu, binaların yalıtımsız ve sıfır mütemadi temel üzerine inşa edildiğini vurguladı. Bu durumun ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirterek, “Bu bir intihardır! İnanılır gibi değil” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Yetkililere Çağrı: “Bu Ülkeye Yazık”

Prof. Dr. Ercan, yetkili kurumlara seslenerek yer-yapı denetim kuruluşlarınıBüyükşehir Belediyesi’niÇevre Bakanlığı’nı ve Afet İşleri’ni bu tehlikeli yapılaşmaya karşı harekete geçmeye çağırdı. “Siz bunlara nasıl izin verirsiniz?” diyen Ercan, bu tür yapıların insan yaşamını tehlikeye attığını ve bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.

Çukurova Bölgesi İçin Uyarı

Bölgedeki yapıların deprem riski göz önüne alınarak inşa edilmediğini belirten Ercan, bölgenin sismik yapısının iyi incelenmesi gerektiğini vurguladı. Geçmişteki depremler ve antik kentlerdeki kalıntılardan elde edilen verilerin, bölgedeki yapılaşmanın ciddi şekilde gözden geçirilmesini gerektirdiğini ifade etti.

Ayrıca Hoşunuza Gidebilir

Semih Çelik Cinayetinde Yeni Gelişmeler: Eski ve Yeni Sevgilisini Katletti

Fatih’te kasap Semih Çelik, eski ve yeni sevgililerini öldürdü. Edirnekapı surlarından başını keserek attığı İkbal Uzuner ve Eyüpsultan’da öldürdüğü Ayşenur Halil ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.

KYK Yurdunda Yaşanan Şüpheli Ölüm: Doğuş Can Kavaklı’nın Ardındaki Sır

Samsun’da KYK yurdunda 22 yaşındaki Doğuş Can Kavaklı şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili intihar iddiaları araştırılıyor.

Kayıp Samet Şeker Çorum’da Aracıyla Ölü Bulundu

Başlık Özetleri Gizle Kayıp Samet Şeker’den Acı Haber GeldiMüge Anlı’ya BaşvurulmuştuÇorum’da Büyük…

Çetaş Otomotiv Başkanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Taşar Vefat Etti

Çetaş Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Taşar, otomotiv ve Galatasaray camiasının sevilen isimlerindendi.