Ticaret Bakanlığı, son günlerde yaşanan zirai don olayının ardından meyve ve sebze fiyatlarında gözlemlenen artışlara karşı denetimlerini yoğunlaştırdı. Özellikle bazı ürünlerdeki fahiş fiyat artışları ve stokçuluk girişimleri nedeniyle 81 ilde piyasa kontrol altına alındı.
1271 Firma ve 8 Binden Fazla Ürün Denetlendi
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, bakanlık ekipleri don olayının yaşandığı iller başta olmak üzere Türkiye genelinde 1271 firma ve 8 bin 476 ürünü denetledi. Denetimler sırasında limon ticareti yapan işletmeler öncelikli olarak incelendi.
Firmaların stok giriş-çıkış hareketleri, alış ve satış fiyatları mercek altına alınarak, stok durumu kayıt altına alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Fırsatçılığa Göz Yumulmayacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, zarar tespit çalışmaları tamamlanmadan fiyatlarla oynayan fırsatçılara karşı sert önlemler alınacağını ifade etti. Erdoğan, “Her türlü manipülasyona karşı süreci yakından izliyoruz” diyerek, vatandaşın mağduriyetine neden olan uygulamalara izin verilmeyeceğini vurguladı.
Fahiş Fiyatlara ve Stokçuluğa Yüklü Cezalar Geliyor
Ticaret Bakanlığı, tespit edilen fahiş fiyat uygulamaları ve stokçuluk girişimlerine karşı yaptırımları devreye soktu.
2025 yılı yeniden değerleme oranı kapsamında:
- Fahiş fiyat uygulayanlara: 143 bin 930 TL ile 1 milyon 439 bin 300 TL arası para cezası,
- Stokçuluk yapanlara: 1 milyon 439 bin 300 TL ile 17 milyon 271 bin 600 TL arasında para cezası uygulanabilecek.
Ayrıca bir takvim yılı içerisinde üç kez stokçuluk yaptığı tespit edilen firmaların iş yerleri 6 güne kadar kapatılabilecek.
İlave Denetimler Yolda
Bakanlık, yalnızca denetimle yetinmeyip gıda arzı ve güvenliğini sağlamak adına yeni tedbirler üzerinde de çalışıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle yürütülecek yeni dönemde, vatandaşın makul fiyatlarla gıdaya ulaşımını sağlamak amacıyla piyasa denetimleri sıkılaştırılacak.
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı, zirai don nedeniyle zarar gören üreticilerin tespit çalışmalarına odaklanarak maddi zararların giderilmesi yönünde destek politikalarını devreye alıyor.