Türkiye, 2025 yılının ilk çeyreğinde çay ihracatında dikkat çekici bir başarıya imza attı. Türk çayı, ocak-mart döneminde 91 ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine 6 milyon 206 bin 512 dolar kazandırdı.
Rize, İhracatın Lokomotifi Oldu
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) verilerine göre, Türkiye’den toplam 1083 ton çay dünya pazarına sunuldu. Bu ihracatın değerde yüzde 44’ü, Rize merkezli gerçekleşti. Yalnızca Rize’den 670 ton çay ihraç edilerek, 2 milyon 747 bin 542 dolar gelir elde edildi. En çok ihracat yapılan ülke ise Belçika oldu.
İhracat Haritası Genişliyor
Belçika, Birleşik Krallık ve ABD, ilk çeyrekte en fazla Türk çayı ihraç edilen üç ülke arasında yer aldı. Belçika’ya 1,55 milyon dolar, Birleşik Krallık’a 1,11 milyon dolar, ABD’ye ise 472 bin dolarlık satış yapıldı. Bu yıl, İtalya, Ürdün, Umman, Meksika, İspanya gibi yeni pazarlara da giriş yapılması dikkat çekti.
Türk Çayı Dünya Çapında İlgi Görüyor
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban Turgut, Türk çayının dünya pazarında her geçen gün daha fazla ilgi gördüğünü belirtti. “Özellikle Avrupa ülkelerinde yoğun bir ilgi söz konusu. Bu talebi karşılayacak kaliteye ve üretim kapasitesine sahibiz,” dedi.
Tanıtım Faaliyetleri İhracatı Büyütüyor
Turgut, Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Turquality Tanıtım Projesi ve UR-GE programı kapsamında sürdürülen çalışmaların önemine dikkat çekti. Yeni dönemde ihracat hedeflerinin Avrupa, Orta Doğu, ABD ve Uzak Doğu pazarlarında büyüme olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin benzersiz doğası sayesinde üzerine kar yağan tek çay olarak tanıtılan Türk çayı, sürdürülebilir kalite politikaları ve ihracat vizyonu ile küresel arenada daha güçlü bir konum hedefliyor.