Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırmızı et fiyatlarını düşürmek ve uygun fiyatlı et erişimini sağlamak için yapılan çalışmaları açıkladı. “Amacımız, büyükbaş ve küçükbaş hayvanda üstün nitelikli besi hayvanlarını çoğaltarak tüketicilerin uygun fiyatlı kırmızı ete ulaşmasını sağlamaktır” dedi.
TİGEM Ceylanpınar’da İncelemelerde Bulundu
Yumaklı, dünyanın tek parça en büyük tarım işletmesi olan TİGEM Ceylanpınar İşletmesi’ni ziyaret ederek, buradaki hayvansal ve bitkisel üretim çalışmalarını inceledi. İşletmenin, kırmızı et piyasasının regülasyonunda önemli bir rol oynadığını vurgulayan Yumaklı, şunları ifade etti:
“102 bin nitelikli küçükbaş hayvanın bulunduğu bu işletmede, doğum döneminde yaklaşık 63 bin yeni kuzu envantere katılacak.”
Et ve Süt Kurumu ile İş Birliği
Yumaklı, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasayı dengelemek için besilik hayvanları ithal ettiğini ancak asıl hedefin yerli üretimi artırmak olduğunu belirtti.
“Ülkemizin kırmızı et ihtiyacını karşılamak için hayvan hastalıklarından arındırılmış, kaliteli üretim yapılmasını sağlıyoruz. TİGEM’in bu konuda örnek bir model oluşturmasını hedefliyoruz.”
Hayvancılık Yol Haritası’nın Etkileri Görülüyor
Bakan Yumaklı, hazırlanan 5 yıllık Hayvancılık Yol Haritası’nın etkilerinin hissedilmeye başlandığını vurguladı:
“Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılıkta yalnızca ülkemizin değil çevre ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak kırmızı et üretimi için çalışıyoruz.”
“Fahiş Fiyat Artışı Yok, Üretim Kapasitesi Artıyor”
Bakanlık açıklamasına göre, Et ve Süt Kurumu’nun piyasayı regüle ettiğini belirten Yumaklı, kırmızı ette fahiş fiyat artışının söz konusu olmadığını söyledi. Üretim kapasitelerinin artırılarak, artan nüfus ve turist talebine hazır olunacağını ifade etti.