Dünya Bankası tarafından yayımlanan ‘Zorlukların Üstesinden Gelme: İklime Uyum ve Dayanıklılığın Sağlanmasına Yönelik Başarı Hikayeleri ve Stratejiler’ raporuna göre, 1,2 milyar insan, iklim değişikliğinin yol açtığı sıcak hava dalgası, sel, kasırga ve kuraklık gibi en az bir kritik iklim tehlikesi ile karşı karşıya. İklim felaketlerinin etkisi, özellikle Güney Asya ve Sahra Altı Afrika’da yaşayan insanlar üzerinde büyük bir risk oluşturuyor.
En Yüksek Risk Altında Olan Bölgeler
Dünya Bankası raporuna göre, iklim değişikliği en çok temel altyapı ve sosyal hizmetlere erişim eksikliği yaşayan ülkeleri etkiliyor. Güney Asya ve Sahra Altı Afrika gibi bölgelerde yaşayan nüfusun çoğunluğu, doğal afetlere karşı koruyucu altyapıdan yoksun durumda. Bu da, söz konusu bölgelerde yaşayan bireylerin afetlere karşı daha savunmasız hale gelmesine neden oluyor.
Ekonomik Kalkınma ve İklim Mücadelesi
Raporda, ekonomik büyüme ve iklim değişikliği ile mücadele arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu vurgulanıyor. Özellikle gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) %10’luk bir artış, en savunmasız durumdaki insanların sayısını yaklaşık 100 milyon azaltabiliyor. Bu da, daha güçlü ekonomik yapıya sahip ülkelerin iklim değişikliği etkilerini daha hızlı şekilde azaltma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
Dirençli Kalkınma ve Hedefe Yönelik Müdahaleler
Dünya Bankası, afetlerin toplumlar ve ekonomiler üzerindeki etkilerini azaltmanın, daha hızlı ve dirençli kalkınma yoluyla mümkün olduğunu belirtiyor. Özellikle afetlere karşı dayanıklılığı artıracak hedefe yönelik müdahaleler, insanların ve toplumların iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale gelmesini sağlayabilir.